En mycket vanlig tillsats i livsmedel kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom, med fetma och förhöjda blodsockernivåer som följd, enligt ny forskning.
Man har i en serie djurförsök sett att emulgeringsmedel kan orsaka inflammationer i tarmen. Emulgeringsmedel används i nästan all färdigmat och i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens (tex i kokosmjölk som används flitigt av många av er läsare). Forskningen visar att tillsatserna förändrar bakteriefloran så att tarmen lättare inflammeras. (min kommentar: magfloran / tarmfloran – igen, den är kopplad till ALLT som rör vår hälsa!)
I försöken matades olika sorters möss med de två vanligaste konsistensgivarna i motsvarande mängder som vi människor får i oss. Möss med modifierat immunförsvar drabbades av kronisk tarminflammation. (Miljoner människor världen över lider av kroniska tarminflammationer som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Sedan mitten av 1900-talet har antalet drabbade flerfaldigats.)
Djur med normalt immunförsvar fick en mildare inflammation i kombination med metaboliskt syndrom – de åt betydligt mer, fick förhöjda blodsockernivåer och blev feta.
Men sterila möss, utan några bakterier alls, var helt opåverkade. Det visade sig att sammansättningen av bakterierna i djurens tarmar förändrades på så sätt att bakterierna kunde tränga djupare ner i tarmens slemhinna och orsaka inflammation.
Detta är inte första gången som mattillsatser visar sig kunna påverka vår hälsa negativt. I höstas visade forskning att konstgjorda sötningsmedel har en liknande effekt. Bakterierna i tarmen förändras, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tillsatsen-som-gor-oss-sjuka-och-feta/
Camilla Edinger Brodd says
Vilka emulgeringsmedel gäller i detta fallet? Eller är det Alla emulgeringsmedel? Med vänlig hälsning, Camilla
Anna Karin Backman says
Enligt
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150225132105.htm
gäller det två kemikalier som ska vanliga i halvfabrikat och snabbmat.
Undrar om det inte är lite tveksamt att säga att alla emulgeringsmedel ger samma effekt…
“The team fed mice two very commonly used emulsifiers, polysorbate 80 and carboxymethylcellulsose, at doses seeking to model the broad consumption of the numerous emulsifiers that are incorporated into almost all processed foods. “
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Anna Karin för svaret, och för att förtydliga detta: polysorbate 80 har E-nummer: E433 och carboxymethylcellulsose E466, det senare är det som ibland används tex i kokosmjölk.
oskar says
Liknande egenskaper kan fler tillsatser ha, konserveringsmedel är gjorda för att döda bakterier det måste inverka på floran mer eller mindre.
E250 är nog inte bra, hur floran påverkas vet jag inte men man ser att det inte är bra i vanliga koststudier.
Vissa tillsatser är säkert helt ofarliga, c-vitamin askorbinsyra.
Det enda säkra är att äta rena råvaror och laga maten själv.
SLV där är dom nog nu rädda för vad dom har gjort med vår mat, dom måste ha sett alla studier som kommer om tarmflorans betydelse.
Nutritionskunskapen är inte så felaktig det stora felet är att dom inte tänkte på hur maten påverkar tarmfloran.
oskar says
Det intressanta är att tillsatsen i sig inte gör djuren sjuka.
Tarmfloran förändras och det är bara bakterierna som skadar tarmarna.
Är det så för fler livsmedel så måste vi vända på alt.
Maten påverkar inte hälsan, maten påverkar tarmfloran och tarmfloran gör oss friska eller sjuka.
Det saknas faktiskt bevis för att maten påverkar hälsan biokemiska förklaringar saknas.
Vi måste få i oss vitaminer proteiner med mera det är biokemi men sen finns det inte något relevant stöd för att kosten direkt påverkar hälsan.
Paradigmskifte anser jag
Sparre kollat ditt CV blev imponerad