Rubrikerna i bl.a. DI och DN lyder “Choklad bra för minnet hos äldre”
Men redan i egna artikeln står det klart att det är flavanoler, som bland annat finns i kakao, som i en studie visat sig förbättra minnet hos äldre. Kakao innehåller ju så mycket mer, och en hel del av detta är tyvärr ämnen som livsmedelsindustrin inte lyfter fram. Dessutom – en stor del av kakaons flavonoler försvinner ofta vid hanteringen av den. Jag säger inte att kakao är giftigt, jag äter det själv mer än gärna, men de här överdrivna hälsopåståendena har jag inte mycket för. Läs gärna mitt inlägg om detta: https://4health.se/chokladenskakaons-baksida
Dessutom, Mars (chokladtillverkaren) var med och sponsrade studien…
Det som är intressant, är att man såg mycket tydliga effekter på minnet av de höga doserna flavanoler. Det kan alltså vara värt att äta tex grönsaker med mycket färg och att dricka te.
Flavanolerna i kakaon har jag också skrivit om tidigare https://4health.se/choklad-–-ar-det-nyttigt
I tidigare inlägg har jag även skrivit om hur Fredrik Nyström sågar påståendet att antioxidanterna i rödvin (bl.a. flavanoler) skulle ha effekt https://4health.se/fredrik-nystrom-sagar-ny-studie
I den nya lilla studien fick 37 friska personer i åldern 50 – 69 år under tre månader äta antingen höga eller låga doser av flavanoler utvunna från kakao i form av kosttillskott. Forskarna från Columbia University Medical Center lät jämföra försökspersonernas minne och hjärna före och efter.
Det visade sig att högt intag av flavanol, som även finns i en del frukt och grönsaker, gav mer blod i omlopp i gyrus dentatus, ett område i hippocampus som är en del av hjärnan som har stor betydelse för minne och inlärning. De som konsumerade höga doser gjorde också betydligt bättre ifrån sig på minnestester, då de snabbare kände igen saker än andra försökspersoner.
Studien publiceras i tidskriften Nature Neuroscience.
http://www.dn.se/goda-nyheter/choklad-bra-for-minnet-hos-aldre/
http://www.di.se/artiklar/2014/10/28/kakao-forbattrar-minnet-hos-aldre/
http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.3850.html
Tack till läsare Richard för tipset!
[…] Fler hälsonackdelar med kakao och choklad Postat den 6 februari, 2015 av Anna Sparre @ 4health.se Choklad och kakao lyfts ofta fram av hälsoindustri och kvällstidningar som rena hälsokuren. Och det finns hälsofördelar med kakao, såsom högt magnesiuminnehåll och antioxidanter. Men jag har också skrivit om chokladens och kakaons baksida https://4health.se/chokladenskakaons-baksida och https://4health.se/det-ar-inte-chokladen-och-kakaon-som-forbattrar-minnet […]