När du har läst detaljerna i denna del, tror jag att du börjar inse varför just juicefasta och en del andra så kallade “detoxkurer” inte är en god idé för just detox. För att kunna avgifta, biotransformera, behöver kroppen massor med olika ämnen – inte minst aminosyror/ protein.
Sammanfattning
Som jag avslutade förra delen: Efter att det bildats reaktiva mellanprodukter i fas 1 av avgiftningen i levern, så i fas 2 agerar sen antioxidanter och/eller fas 2-enzymer på ämnet. Eller för att göra det än mer komplicerat – en del gifter kan faktiskt gå raka spåret in i fas 2.
Fas 2 kallas för konjugering, och det betyder egentligen att sammanfoga två ämnen. I fas 2 inaktiveras nämligen de skadliga ämnena genom att andra ämnen (eller molekylgrupper) binds till de skadliga ämnena. Tex genom att en metylgrupp fäster till det reaktiva ämnet och på så sätt omvandlar det till ett ämne som inte är skadligt för kroppen, så att kroppen kan föra ut det utan att göra skada.
Detaljer
I fas 2, för att konjugera de skadliga ämnena, så använder kroppen enzymer som kallas för transferasenzymer. De här enzymerna för över kemiska grupper från ett ämne till ett annat, de ”transfererar” metylgrupper, glutation mm för att konjugera och oskadliggöra gifter och reaktiva ämnen så att de kan föras ut ur kroppen.
Det finns ett antal olika sätt som kroppen, dvs levern, utför konjugering på. Några viktiga processer och ämnen i denna fas är:
Glutationkonjugering / Glutation
- Med hjälp av enzymer som kallas Glutation-S-transferas så konjugerar kroppens egna antioxidant glutation med reaktiva ämnen
- För att bilda glutation behövs både aminosyrorna glycin, cystein och glutamin. Vitamin C stimulerar produktionen av glutation, och konjugering med glutation stimuleras av bla. kålgrönsaker (brassica) och ellaginsyra (en antioxidant som finns i bl.a. i hallon, valnötter och granatäpple).
- Brist på selen, vitamin B12, och zink gör dock att konjugering med glutation försämras. Det finns också flera genetiska variationer som försämrar kroppens avgiftning med glutation. Dessa personer kan inte avgifta så effektivt, och har lägre tolerans för gifter. Några av dessa genetiska varianter undersöks i hälsotestet DNA Health, bl.a. GSTP1, GSTM1 och GSTT1. Avsaknad eller variationer i någon av dessa gener innebär en sämre och långsammare konjugering med glutation.
Acetylenring / Acetyl
- Med hjälp av enzymet N-Acetyltransferas och kofaktorn Acetyl-CoA så konjugerar en acetylgrupp till det oönskade ämnet.
- Acetylgupper ingår i många ämnen, och Acetyl-CoA bildas även i citronsyracykeln, dvs när cellerna producerar energi.
- Det finns dock många som pga sin genetik är ineffektiva i sin acetylering och därmed har en långsammare avgiftning . Även brist på vitamin C eller vitamin B5 kan ge ineffektiv acetylering eftersom dessa näringsämnen behövs i processen
Metylering / Metylgrupper
- Metylering är en process som bland annat är viktig för vårt DNA. Och ni har säkert hört mig använda begreppet när jag pratat om problemen med syntetisk folsyra. Men metylgrupper används också i kroppens biotransformation, för att konjugera med olika gifter.
- De flesta metylgrupper som används i kroppens avgiftning kommer från SAM (S-adenosylmetionin) som kroppen bildar av aminosyran metionin med hjälp av vitamin B12 (metylkobalamin) och folat (5-methyltertahydrofolate). Så brist på något av dessa näringsämnen gör den här avgiftningsmekanismen sämre. Metyltransferasenzymet som ser till att konjugeringen med metylgrupperna händer är beroende av magnesium, så magnesiumbrist är ett vanligt problem här. Även de genetiska variationer som gör att man har en ineffektiv metylering, såsom tex vissa varianter i MTHFR- och COMT-generna (som också testas i DNA Health) gör att man inte avgiftar så effektivt via denna mekanism och därmed får en lägre tolerans för gifter.
Sulfering (Sulfation) / Sulfat
- Även sulfatgrupper, alltså salter av svavel, används av kroppen för att konjugera gifter. Det är en av anledningarna till att det pratas varmt om svavelinnehållande mat som ägg, lök, vitlök och kål. De viktigaste ämnena att få i sig är svavelinnehållande aminosyror, som cystein och metionin.
Glycinkonjugering (glycinering) / Glycin
- Aminosyran glycin är viktig för kroppens avgiftning eftersom den inte bara ingår i glutation, utan används direkt av kroppen för att konjugera till giftiga och reaktiva ämnen. Glycin finns rikligt i kollagenrik mat. Läs mer här: https://4health.se/darfor-ska-du-ata-skinnet-pa-kycklingen eller lyssna på avsnitt 88 av podden.
Cystein, Taurin och andra aminosyror
- Även om glycin är den viktigaste aminosyran när det kommer till konjugering, så används även andra aminosyror, däribland taurin, för konjugering.
- Det är alltså viktigt att få i sig tillräckligt med fullvärdigt protein för att avgiftningen ska fungera. Så länge du inte är vegetarian så får du säkert det. Problem brukar snarare uppstå om man har problem med matsmältningen och upptag av protein.
- En annan sak när det gäller konjugering med aminosyror, är att de kräver en basisk omgivning (pH: 7.8 till 8.0). Det finns därför läkare som använder bikarbonat för att hjälpa kroppens biotransformation i fall av förgiftning.
Glukuronidering/ Glukuronsyra (Glucuronic acid)
- Glukuronsyra är ett ämne som bildas i levern och som används i kroppens avgiftningsapparat – för konjugering.
- Glukuronidering är ett viktigt sätt för kroppen att föra ut oönskade ämnen. Och inte minst för att ta hand om smärtstillande medel, vanliga huvudvärkstabletter.
- Glukuronsyra ska inte förväxlas med glukonsyra. Glukonsyra är ett ämne som bildas av glukos i mogna bär och frukter och som eventuellt också används i viss utsträckning i kroppens avgiftningsapparat, jag är mindre kunnig här. Men det kan vara värt att äta lite solmogna bär och frukter, för glukonsyra har också andra fördelar
Sådär ja, nu har vi gåt igenom detaljerna. Nästa inlägg i denna serie kommer att handla om matsmältningssystemets roll, och därefter kommer vi in på det roliga – hur vi med mat och tillskott påverkar vår avgiftning/ biotransformation – detox i verkligheten het enkelt! 🙂
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Bella says
Hej Anna,
Stort tack för mycket intressanta artiklar och poddar 🙂
Ser mycket fram emot nästa del i denna serie, när kommer den!?
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 så fort jag får tid att skriva den, men tid är det ont om här tyvärr, så kanske i september
Maria says
Detta kanske är en dum fråga men frågar man inte får man ju inget veta
Maria says
Märkligt, skrev precis en fråga men bara första stycket kom med… Min fråga var: Jag har funderat på hur klorofyll påverkar avgiftningen. Påverkar den också fas 2 i levern genom att binda tills sig gifterna? Ser framemot fortsättningen på denna artikelserie, jätteintressant!