Eftersom jag alltid tjatar om hur viktigt det är att äta HELA djuret, inte minst den näringstäta inälvsmaten, så få jag också ofta frågor som “men hur gör man då?”
För det första så har jag skrivit ett par tidigare delar av lär dig äta inälvsmat för 2-3 år sen, med bra tips: https://4health.se/lar-dig-ata-inalvsmat-–-tips-och-recept och https://4health.se/lar-dig-ata-inalvsmat-del-2-recept-superbilligt-och-enkelt
Min egen superenkla favorit är att bara steka några bitar ekologisk kycklinglever i mycket smör med örtsalt och spiskummin. Tar ofta av kycklinglevern och mjukar upp lite spenat i stekspadet/smöret, och serverar sen detta ihop, gärna med några vinbär eller lingon på toppen, som en förrätt.
Jag har också lagt upp andra tips, använd kategorin recept eller sök tex på lever eller kycklinglever här på sidan
Ytterligare en variant som jag testat för att kunna laga krämig “nybörjar”-inälvsmat till min kompis Anna på AIP (autoimmun kost, dvs mejerifri bland annat): istället för att använda grädde – vilket kan ge en mildare smak till levern eller njuren eller vad du nu använder (lagt upp recept bl.a. i gamla del 1: https://4health.se/lar-dig-ata-inalvsmat-–-tips-och-recept), dvs krämigt är bra för inälvsnybörjaren – att faktiskt använda kokosgrädde. Jag stekte kycklinglever försiktigt tillsammans med lök, vitlök, salt och örter. Kokte sen ihop med kokosgrädde – supergott! Tipset är att alltid bryta av levern med något sötsyrligt, som tex vinbär – eller varför inte med rödbetssallad som nedan 🙂
Idag ska du alltså även få ett recept på kycklinglever med hemgjord rödbetssallad, mums!
- avsvalnade tillagade rödbetor (kokta, ångkokta eller tillagade mjuka i ugn)
- hemgjord majonnäs, gärna på MCT-olja. Använd mitt snabbrecept: https://4health.se/snabb-och-enkel-mct-majonnas (alternativt https://4health.se/hemmagjord-majonnas-pa-5-sekunder )
- ekologisk kycklinglever
- kryddor, tex spiskummin, örtsalt och vitlökspulver
- spenat – färsk eller tinad fryst
Strimla/hacka rödbetorna och blanda ihop med majonnäsen. Smaka eventuellt av med lite salt, peppar och en liten klick honung eller söt senap (köpt rödbetssallad är nämligen ofta sötad). Blir också gott att hacka ner ett äpple. Tänk på att mängderna/fördelningen mellan majonnäs och rödbetor är helt efter din egen smak. Testa dig fram
Lägg kycklinglevern i varm panna med mycket smör
Krydda ordentligt
Ta av kycklinglevern när den fått fin färg, och lägg ner spenaten i stekspadet ungefär en minut tills den blivit varm. Krydda spenaten med lite örtsalt
Servera allt direkt! Såå smaskigt och näringsrikt!
Lämna ett svar