Nu ska jag kort förklara varför det är riktigt dumt att äta skitmat och springa bort den på löpbandet.
Väldigt många jag träffar som inte anser sig ha några hälsobesvär är av åsikten att de kan äta vad de vill eftersom de tränar så mycket. Jag pratar ofta om en annan av nackdelarna med detta, vilket är att man helt enkelt inte håller sig frisk. Men jag ska beskriva en annan hälsorisk med detta – skada på mitokondrierna.
Mitokondrier är kraftverk i dina celler. Här produceras energi i den form som kan användas av din kropp (ATP). Mitokondrierna är alltså helt avgörande för din kropp och hälsa. Problemet är att aerobisk överträning kan skada dina mitokondrier. Det skapar en oxidativ stress (fria radikaler) i mitokondrierna. Det här skyndar på åldrandet och försämrar hur du presterar.
Ju bättre mat du äter desto mer träning tål din kropp, inklusive mitokondrierna. Så äter du en näringstät kost som ger kroppen allt den behöver, stärker kroppens egna antioxidativa försvar och dessutom tillför antioxidanter utifrån, så tål du en hög nivå av träning. Men äter du en näringsfattig, men energität kost som du tycker att du kan unna dig eftersom du ändå springer bort den efteråt så skadar du alltså mitokondrierna.
Här bör man även se till formen av träning. Den akuta, tillfälliga stress som kroppen utsätts för av kort, intensiv träning har en uppbyggande effekt på kroppen och kan göra cellerna mer motståndskraftiga mot oxidativ stress, medan överträning i form av för långa pass ger en nedbrytande stresseffekt.
Slutsats: Hälsa = näringstät kost och intensiv träning (och lite annat förstås 🙂 )
Malin says
Har du någon tanke på vad som är extra viktigt att få i sig i samband med ett längre träningspass. Tänker främst på vitaminer och mineraler etc.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Malin! Det viktigaste är att i längden äta bra, dvs varierat med mättade och omättade fetter, kött, fisk, ägg så att du får i dig fullvärdigt protein, mineraler och vitaminer samt grönsaker som bl..a ger c-vit, folsyra mm.
Specifikt kring vitaminer och mineraler så är träning och stress jämförbart. B-vitaminer, magnesium t.ex. Idrottare har också större behov av E-vitamin och zink.
Det är svårt att hitta helt rätt med tillskott, bättre att undvika tom energi (pasta, bröd, socker) och låta den extra mängden mat man äter när man tränar också fylla det extra näringsintaget man behöver.
Malin says
Tack för ett bra svar, då fortsätter jag med andra ord som jag gör 😉