Här kommer fortsättningen på https://4health.se/foda-utan-radsla-del-1
Anledningen att det är så viktigt att inte gå in i födelseförloppet skräckslagen är att rädsla för kroppen är stress – precis som vilken annan stress som helst. Och stress innebär i våra evolutionära gener att kroppen tror att den ska fly från en björn. Fly från en björn!, säger kroppen. Då passar det minsann och da inte så bra om det kommer ut en unge precis nu. Dags att avstanna födelseförloppet. Och det är ju inte så bra om man redan är rädd för att föda – då blir det kanske en utdragen förlossning där du inte orkar i slutet.
Det här har jag skrivit tidigare om gällande stress – allt som inte behövs eller är bra för tillfället, medan man flyr, stängs av vid stress: immunförsvaret sätts ned, matsmältningsfunktionen etc. Och så just födandet. Livmodern är glatt muskulatur, dvs icke viljestyrd muskulatur som är del av det så kallade autonoma nervsystemet. Det autonoma nervsystemet är mycket känsligt för rädsla och negativa känslor.
Kan man istället försöka göra tvärtom – skratta tex, så frisätts bl.a. oxytocin och endorfiner som både ger smärtlindring och påskyndar födandet. Oxytocin är det lugn-och-ro-hormon som driver värkarbetet. Det gör att känner du dig trygg så frisätts oxytocin, men tvärtom också – förlossningen fortgår inte om du är otrygg. (oxytocin kan även stimuleras av beröring som massage)
Det är alltså bra om man kan hitta tekniker som får en mindre rädd och som motverkar stressreaktionen. Ett sådant verktyg är andning, vilket jag skrivit om tidigare här: https://4health.se/nervsystemet-och-varfor-andningsovningar-funkar-mot-stress och även här https://4health.se/halsa-andas-mindre
Andningsövningar relaterat till förlossning och stress/rädsla kommer jag att skriva lite mer konkret om hur man kan göra i denna serie av inlägg – tillsammans med andra verktyg man kan använda sig av.
En annan viktig del i detta är att förstå födelseprocessen och varför det som händer händer, varför smärtan är där etc.
Det “bästa” med smärtan under en förlossning är att den inte är konstant, utan pågår under själva värken. En värk värk är en vågrörelse som pågår ca 60 sekunder (beroende på när under förlossningen) och har sin peak mitt i, dvs efter ca 30 sekunder, för att sedan avta. Det gäller alltså bara att klara att stå ut under denna tid, sedan är det över och man har klarat ytterligare en värk.
Smärtan under en förlossning är ju också positiv smärta som indikerar en positiv fysiologisk förändring. Smärtan kommer framförallt från livmodermunnens många smärtreceptorer när denna vidgar sig under öppningsskedet. Man behöver alltså inte vara rädd eftersom man vet varför smärtan är där. Det är annorlunda från den smärta man upplever vid skada, vilket är en destruktiv och ihållande smärta. Dessutom kan man ibland vara rädd för att man inte vet exakt varför det gör ont, men det är alltså inte fallet när man föder.
Det handlar också om att kunna släppa kontrollen och tillåta förlossningsprocessen att ske. För att kunna göra detta bör man också förstå sin egen rädsla. Vad är jag rädd för? Rädsla kan man tex ha för:
- Smärta
- Kontrollförlust
- Komplikationer
- Medicinska ingrepp
- Bristningar
- Utdragen förlossning
Hittar du det du är rädd för kan du också ta reda på mer om hur du motverkar just det eller bara för att få bättre förståelse och kontroll. Om du tex är rädd för ingrepp så få förklarat hur de olika ingreppen går till, be att få se operationssal etc. Är du rädd för en utdragen förlossning så gäller det att ”skruva ner adrenalinknappen” och försöka vila och sova under delar av förlossningen.
För att undvika omfattande bristningar, vilket är det jag själv mest är orolig för, så se till att få hjälp och stöd så att du inte blir rädd och stressad, då är det större chans att vävnader låter töja sig som de ska. Rädsla gör nämligen att muskler drar ihop sig. Rädsla påverkar musklernas elasticitet negativt. Låt också utdrivningsskedet ta tid (be barnmorskan om hjälp och guidning här och berätta att du vill ta det lugnt)
Du kan också söka efter positiva förebilder. Be dem du känner som haft en positiv eller enkel förlossning att berätta mer i detalj om den.
Du kan själv läsa på om de olika skedena i en förlossning, och jag kommer i kommande delar skriva mer om hur man kan använda olika verktyg, men kort sammanfattat så tänk på följande
- Trötta ej ut dig under latensfasen (första fasen när värkarna kommer sällan och oregelbundet) genom att räkna varenda värk mm. Gör ngt annat. Försök att vila och sova om det går. Då har du kraft kvar när det behövs i slutet
- Aktiv Öppningsfas (fas två, med regelbundna mer ihållande värkar) – Försök att bara vara. Ta en värk i taget. Man behöver ej prestera/göra ngt. Det som händer under värkarna är att livmodermunnen öppnar sig
- Krystfas (fas tre, när barnet ska ut – detta är oftast den lilla delen av förlossningen) – följ med. Håll inte emot om det känns som man bajsar på sig. Men också – Stanna upp en stund och känn vad som händer när man bara väntar. Då får vävnaden den tid den behöver för att töjas och man får kontakt med sina krystimpulser
I kommande del eller delar fortsätter vi med hur man kan skapa lugn och trygghet med olika verktyg. De här inläggen bygger på Susanna Helis bok Föda utan rädsla – Läs den!
Maria says
Nu gick min första förlossning fort, 4 tim från vattnet tills han var ute (kännbara värkar i 3,5tim) men för mig var det ett pulserande illamående fram till krystvärkarna kom. Veckorna innan, när kroppen övade, fattade jag inte ens att jag hade förvärkar, jag hade ont i ländryggen…
Lite coolt faktiskt hur kroppen bara vet fast jag inte alltid förstod..!! 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
visst är kroppen häftig! Tack för att du delar med dig!!
Malou says
Jag gick Annas profylax. Vet ej om de har kurser i Skåne men det finns även webbkurs, alt annan profylaxkurs. Det hjälpte mig oerhört mkt. Hade värkar i ca 60h och bara de sista typ 10h på sjukhus. Hade inte klarat så länge hemma om jag inte hade massa “verktyg” gällande andning och olika ställningar och massage som vi fått lära oss på kursen. Dessutom kan man genom att gå kurs tillsammans göra så att partnern blir mer delaktig och kan vara ett bättre stöd och inte bara fråga vad man vill att de ska göra 🙂
Lycka till!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tipset! Personligen lite skeptisk till vissa andningstekniker i profylaxkurserna. Tycker att det är hyperventilation https://4health.se/halsa-andas-mindre, men det kanske är värt det ändå bara med tanke på det du skriver om hur partnern ska hjälpa till mm
Jättehärligt att höra att det hjälpte dig!