Prebiotika är alltså maten för bakterierna, för probiotikan. Prebiotika är fibrer.
Probiotikatillskott är väldigt bra medan man tar dem, men det är tyvärr svårt att få en långvarig effekt som varar efter avslutad kur. I längden är det viktigare att få i sig prebiotika, fibrerna, maten för bakterierna – för att kunna förändra sin tarmflora.
Fokusera på att få i dig en stor variation av mjuka fibrer från grönsaker, rotfrukter och eventuellt frukt. Inte minst inulinrika grönsaker som sparris, jordärtsskocka mm är mycket effektivt. Mest effektivt är detta när vi äter dem råa, så tillaga försiktigt. Anledningen är att inulin är kedjor av fruktos. Kedjor som inte bryts ner i tunntarmen, utan går till bakterierna i tjocktarmen och blir mat för dem istället för energi för cellerna i vår kropp. Men som du säkert själv märker så blir smaken sötare vid tillagning. Tillagar vi inulinet så bryts nämligen en del ner till socker (fruktos i det här fallet) .
Själv är jag så hardcore att jag blandar ner små tunna strimlor av rå jordärtsskocka i salladen för att få ett bra tillskott av fibrer för tarmfloran. Läs om inulin här: https://4health.se/?s=inulin och särskilt https://4health.se/hur-magfloran-paverkar-din-vikt-och-vad-du-kan-gora
Och som sagt variation! Variation innebär inte att du helt random, två gånger om året, ska trycka i dig grönkål för att det är nyttigt. Nej, samma grönsaker med samma sorts fibrer måste återkomma regelbundet. Tänk på det som att olika bakterier äter olika grönsaker / fibrer. Därför måste du mata alla dina olika sorters bakterier med olika sorters grönsaker regelbundet. Rotera in massor med olika sorters grönsaker. Däremot är det naturligt att variera grönsaker efter säsong. Jag skrev för inte så länge sen om hur stor variation vi hade i de växter vi åt under evolutionen. Vi äter troligen alldeles för smalt idag. Att bara äta broccoli, vitkål och spenat är alltså inte tillräckligt – även om alla dessa grönsaker är supernyttiga i sig.
En sorts prebiotika som visat sig vara väldigt bra för tarmfloran är RS, resistent stärkelse (läs kanske särskilt här https://4health.se/rs-resistent-starkelse-the-new-it-inom-vikt-och-diabeteskost ) . Via länkarna ovan kan du läsa vad jag skrivit om RS, och även hitta podcastavsnitt där jag pratar om det, men i korta drag kan man säga att rå potatis i form av potatismjöl är det enklaste sättet att få i sig det. Att trappa upp dosen är att rekommendera, börja med ett dagligt tillskott på 1 tsk potatismjöl och trappa up tills du är uppe i minst 2 msk om dagen. Ett annat bra sätt är att köpa riktigt gröna bananer, så där gröna att du inte riktigt kan äta dem 🙂 Skär i bitar och lägg i frysen och mixa ner till ett pulver som du kan strö på maten.
Här kan du köpa tillskott av prebiotika: https://alternativhalsa.se/butik/prebiotika/
Mer på temat microbiome
Rekommenderar dig även att lyssna på de podcastavsnitt jag gjort på temat tarmflora podcasten, avsnitt 44, 46, 51, 80, 109 och 128.
Studier resistent stärkelse (exempel)
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0015046
Prebiotika:
Jenny says
Hej!
Jag funderar efter att ha läst detta att börja äta resistent stärkelse i form av potatismjöl. Nu funderar över om det gör någon skillnad när en intar resistent stärkelse.
Vänligen,
Jenny