Läkaren Andreas Eenfeldt har skrivit ett bra inlägg om detta här:
http://www.kostdoktorn.se/mysteriet-med-narsynthet
Den som vill förstå hela sambandet kan läsa en bra artikel som heter "Syndrom X – det metabola syndromet. Den kompensatoriska hyperinsulinemin bakom en mångfald sjukdomar" och hittas på nedan länk. Kortfattat genom ett citat ur denna artikel:
" insulinresistens kan bidra till ohämmad vävnadstillväxt, vilket resulterar i så skilda rubbningar som PCO, acne, närsynthet, epitelcellscancer (bröst-, prostata- och coloncancer), tidigarelagd menarche och den sekulära trenden för ökad kroppslängd. Även om dessa tillstånd och åkommor tycks sakna inbördes samband, karakteriseras samtliga av förhöjd eller oreglerad vävnadstillväxt som direkt medieras av förhöjt IGF-1, reduktion av IGFBP-3 och/eller nedreglering av retinolreceptoraktivitet."
http://www.thepaleodiet.com/articles/Real%20Swedish%20Color%20PDF.pdf
Josef Boberg says
Det gäller ju att äta och dricka så mycket som möjligt av ortomolekylär föda = artegen föda = riktig mat med ”rätt” mängd (det är individuellt) av animaliskt fett och annat smarrigt = rata sammansättningen av kosten enligt normalkostens tallriksmodell = för höga blodsockernivåer = undvik kolhydydraterna [framförallt potatis och rotfrukter (fast morötter, kålrötter och palsternackor i mindre mängder kan vara OK), ris, all slags pasta och bröd, gröt osv. Grönsaker ovan jord är OK – men undvik frukt !], socker / godis och GMO-föda = GenManipulerad Organism som stör ämnesomsättningen (bl a GMO-potatis och GMO-majs odlas i Sverige) – för att undvika att drabbas av t ex diabetes typ 2, ÖVERVIKT, hjärt- och kärlproblem, cancer, allergi, depression / dystymi, demens, Alzheimers mm – och ej minst för att må bättre och bättre dag för dag allmänt sett – som jag ser det – och ca 20 % lägre matkostnader blir bonusen.
Ingående i sak om vad jag grundar det på här
http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907
I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har – därför att tex Socialstyrelsen gillade ju LCHF-kosten i ett formellt beslut redan den 16 januari 2008 – efter ca två års grubblerier.