Antagligen jinxar jag allt nu lagom inför VAB:uari (hjälp haha), men jag vill ändå dela med mig av lite tips.
Sonen har just klarat första terminen i skolan utan någon sjukdag, och dessförinnan alla förskoleåren med bara typ en feber, ett par korta förkylningar och en kräksjuka. Vilket väl får anses vara väldigt friskt för små barn. Men som sagt peppar peppar, ta i trä… och allt jag kan komma på.
Oavsett så har jag definitivt märkt skillnad på sjukdagar på olika barn, beroende bl.a. på deras kost och hur mycket de vistas utomhus. Men det finns såklart en massa annat som spelar in som kanske är svårare att styra över, såsom deras ärvda och befintliga tarmflora, antal antibiotikabehandlingar etc etc.
Några av mina viktigaste tips som vi själva implementerar:
- Tvätta händerna med tvål och vatten direkt efter skola / förskola varje dag – superenkelt och effektivt tips. Går det kräksjuka och annat kan man ta det här ett steg längre och byta, vädra och tvätta alla kläder direkt när barnet kommer innanför dörren
- Var utomhus var dag, extra mycket på lediga dagar. Detta har många fördelar. Allt från att säkerställa D-vitaminstatus för immunförsvarets skull, och optimera hormoner – och bakterieflora (!), till att man lättare smittas inomhus.
- Ät näringstät kost. Även om man inte alltid kan styra så mycket i skola/förskola kan man runt om detta vara extra noggrann.
Min son får oftast en avokado på morgonen, och beroende på hur hungrig han är så kan det bli ngt från gårdagens middag, och/eller en liten skål hemgjord kefir med pumpafrön och kanel el liknande.
På kvällen blir det tex kyckling eller fisk med grönsaker och/eller rotfrukter och mycket fett i form av tex olivolja, smör, kokosolja och nötter. Alltid grönsaker till förrätt – han tuggar glatt på morötter, vitkål och annat.
Krävs det snabbmat kan det bli en burk makrill i tomatsås med hackat äpple. Gärna en skvätt olivolja + kombucha i detta (supertips btw). Mycket mer näring än köttbullar och makaroner, men snabbare…. - Några väl valda matbaserade och näringstäta tillskott: Min son får fiskleverolja som ger A-vitamin, lite D-vitamin och omega-3. En höjdare för immunförsvaret. Dessutom får han en sked surkål om dan och ofta en sked kallt potatismjöl (läs mer om resistent stärkelse: https://4health.se/?s=resistent+stärkelse) samt lite kombucha eller vattenkefir.
Jag blandar kelppulver i maten, vilket är mineralrikt och bra (perfekt smakförhöjare dessutom) - Om barnet verkar ha en förkylning eller liknande på g, kan man testa något i stil med detta (ju tidigare desto bättre): https://4health.se/hostmedicin-diy-fungerar-mot-hosta-forkylning-och-halsfluss
Tidigare inlägg på temat: https://4health.se/slipp-vinterkraksjuka och via taggen barn
Anna says
Tack för tips! Vilken fiskleverolja använder du?
Emma says
Tack för bra tips!
Vilken torskleverolja rekommenderar du?
Anna Sparre @ 4health.se says
Till mina klienter beställer jag en “Internationell” variant som vi beställa ri samma system där vi beställer hälsotester
Men http://naturshopen.se har också bra variant
Kristofer says
Är det något fel på den klassiska och prisvärda möllers tran?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det vet jag inte eftersom jag inte sett vare sig studier eller kontroller av den
Sara says
Hej Anna.
Testade att göra ditt recept på “snabbmat”, med makrill i tomatsås, olivolja, kombucha och äppelbitar. Sååå gott! Såg dock att makrillen jag köpt innehöll socker vilket känns trist. Sen förvaras också ofta makrill i konservburkar som riskerar att läcka ut hormonstörande ämnen från epoxiplasten som finns på insidan av konservburkar. Jag undrar om du har något tips på makrill i tomatsås som inte innehåller socker samt som inte säljs i konservburk?
Tusen tack på förhand för svar.
Med vänliga hälsningar Sara Johansson
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Sara!
Ofta innehåller de små runda burkarna en massa skit” typ majsstärkelse och ev socker. Medan de fyrkantiga makrillfiléerna bara är makrill, tomat, salt. Dessa ligger dessutom i ren metall, dvs utan den hormonstörande plasten på insidan 🙂 Men oavsett är det ju bättre att inte välja konserver. Tror dock att detta är ett bättre alternativ än det mesta
Sara says
Tack för svar. Då ska jag leta efter dessa. 🙂