Har nu testat Ketonix och ketonmätning i runt en månad.
Har markerat med svart (ringat in) i vilket intervall mina mätningar brukar hamna. Dvs mellan grön 6 och gul 6 på Sport edition, vilket är gul-röd på standardketonix.
En gång har jag blåst lägre, grön 4, och det var morgonen efter att ha ätit korv med något högre kolhydratinnehåll (jag åt ett par bitar av korven till frukost också). Det var korvsorten LunnaMelle, som är en korv med hög kötthalt, men som ändå har så mycket som 6-7% kolhydrater i form av potatis och socker (ganska vanligt även i köttiga korvar med så mycket potatismjöl och socker, så se upp!)
Mina högsta resultat har jag blåst efter att ha ätit kokosfett och de näst högsta efter aktivitet på fastande mage.
Mitt tips till er som skaffar Ketonix är att alltid mäta vid samma tid/ efter samma aktiviteter och mat var dag. Eftersom resultatet varierar beroende på aktivitet och mat. Som jag skrev i förra inlägget (Se tidigare inlägg bl.a. här https://4health.se/ketonmatning-pa-g ) så fungerar mätningen i utandningsluft lite annorlunda än blodketonmätning. I kroppen är det nämligen så här att när ketonkroppen beta-hydroxybutyrat (den man mäter i blodet) används som energi så omvandlas den tydligen först till en annan ketonkropp, acetoacetat. Acetoacetat avger aceton, som är den tredje sortens ketoner, och den sort som vi mäter i utandningsluften.
Det här betyder bl.a. att aktivitet innan man testar ketoner i utandning kan öka resultatet, eftersom en hög ketonförbränning ger mer aceton.
Här hittar du Ketonix
Richard says
Spännande!
Anser du att det är en “leksak/kul grej” eller är det ett “måste” för att hålla koll på att man verkligen är i optimal ketos?
Anna Sparre @ 4health.se says
Nja, mittemellan leksak och nödvändighet. Det kan vara väldigt bra att mäta ett tag tror jag – om det sen är med blodketonmätare eller ketonix eller vad det är spelar kanske mindre roll (ketonix är dock smidig – man slipper sticka sig 🙂 ) Men mer för att förstå hur olika mat påverkar dig, tex korv då i mitt fall haha, men också hur mycket carbs och protein man klarar etc.
F says
Hej, tack för en trevlig blogg!
Som den prylgalning jag är, köpte jag en Ketonix (ej sport) när de precis kom, men måste säga att jag inte ser något direkt värde i den. Har tidigare mätt urin- och blodketoner, och tycker egentligen bara att det har gett något att mäta blodketoner.
Mina barn som inte äter lchf, kan blåsa samma färg i Ketonixen som mig och maken som äter lchf.
Jag hoppas att Ketonix Sport edition är bättre än den jag har.
Sedan har jag börjat ifrågasätta nyttan med att mäta ketoner alls, om man är frisk. Äter jag mycket fett eller fastar, får jag högt värde. Men min make har alltid låga ketoner, även om han har ätit strikt och tränat mycket. Så vad säger egentligen dessa mätningar?
vänliga hälsningar Filippa
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej F! Höll på att glömma svara, inte min mening. Tack för din input. Kanske sport edition är bättre då, för jag märker stor skillnad både på de mätningar jag gör på mig själv beroende på hur jag ätit, men också jämfört med tex min sambo chrille som äter högfettskost, men med många undantag som tex surdegsbröd. Han blåser grön 2 när jag blåser gult tex
Nej självklart behöver man inte mäta ketoner, men det kan vara av nytta i början för att lära sig hur man kommer i ketos – givet att det är det man har som mål. Jag funderar över om din man kanske inte är i ketos ordentligt av andra faktorer som kan höja blodsockret (stress tex i olika slag såsom för lite sömn, för mycket träning, stress på jobb etc) men det har jag ingen aning om, bara en gissning eftersom det är väldigt vanligt