Högre kolesterolvärden har i tidigare studier visat sig minska risken för stroke https://4health.se/hogre-kolesterol-mindre-risk-for-stroke
Här är nu en annan studie som enligt författarna visar att kolesterol i kosten ökar risken för stroke. Fettintag respektive intag av mättat fett hade dock inget samband med strokerisken. Ytterligare en slutsats var att animaliskt omega-3 minskar risken för stroke (mycket mer om omega-3 tänkte jag skriva om i veckan som kommer, så missa inte det 🙂 ). Påpekas bör att det inte var någon kontrollerad studie utan deltagarna själva kryssade i sina matvanor. Läs gärna mer om att kritiskt granska forskning här https://4health.se/om-forskning-pa-kost
Studien: http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%2812%2900003-2/fulltext
Ralf Sundberg, läkare och författare till boken Forskningsfusket har dock analyserat och plockat sönder studien och dessa påståenden om kolesterol och strokerisk.
För det första visar han på att resultaten är motsägelsefulla eftersom omega-3-källorna, som alltså skulle skydda mot stroke, även är rika på kolesterol, vilket alltså skulle öka risken för stroke “fisk är animaliskt och innehåller kolesterol. Vissa av våra källor de nyttiga omega-3-fetterna som räkor innehåller dessutom extremt stora mängder”
Ralf påpekar också det faktum att “blodets kolesterolnivå inte heller påverkas av mängden kolesterol i födan.” Det är ju så att kroppen reglerar sin produktion av kolesterol beroende på fördointag, och kroppen producerar själv ca 80% av kolesterolet.
Han fortsätter “Trots att en nutritionsforskare borde veta bättre börjar hon glida ut i ren propaganda. Hon påstår att högt köttintag ökar risken för stroke, men faktum är att hon nyligen visat att så kallat rött kött inte ökade den totala risken att få stroke hos kvinnor.”…”Hon fortsätter sedan med att hänvisa till att studier visat att rött kött skulle öka risken för tjocktarmscancer. Men hennes egen studie visade inte det”…”Tidigare har hon från samma material (mammografikohorten) visat att fet mjölk, grädde och smör minskade risken för just tjocktarmscancer.”
“Den här typen av studier är en del av den aldrig sinande strömmen av nyheter, som är ungefär lika mycket värda som statistiska studier på politikens områden. Man vaskar fram de siffror makthavarna vill ha. Vetenskap är det definitivt inte.
Just siffror av den här typen är högt begärliga för de bedrägliga fraktionerna inom kost- och läkemedelsindustrin just nu. Att artikeln kommit till som ett led i den pågående kampanjen för att skrämma oss för kolesterolet råder det ingen tvekan om.”
Läs hela Ralf Sundbergs inlägg här: http://blogg.ralfsundberg.se/#post9
Lämna ett svar