Din kost kan faktiskt ändra hur din hud svarar på sol- och UV-exponering. Epidermis (överhuden) är en regenererande barriär som skyddar kroppen från yttre faktorer, inklusive UV-strålning och föroreningar. Med kosten kan du påverka det här.
Att äta livsmedel med rätt näringsämnen skyddar inte bara huden mot solskador, det kan också hjälpa till att läka hud som har bränts. Men självklart bör du alltid vara försiktig när solen är stark. Håll dig i skuggan och skydda dig med kläder, keps eller solhatt.
Här är några näringsämnen och livsmedel som kan ge dig solskyddande effekt:
-
- Bär, grönsaker och annan C-vitaminrik mat
Solexponering skapar fria radikaler, så C-vitamin skyddar huden mot solskador eftersom det är en antioxidant. Vitamin C hjälper också till att producera kollagen, vårt viktiga protein i stödvävnad – bl.a. i hud. Tänk på att få i dig C-vitamin från mat https://4health.se/askorbinsyra-vs-c-vitamin
Glöm inte heller att supermaten lever innehåller bra mängder C-vitamin, förutom en hel massa andra solskyddande ämnen som du kan läsa om nedan (och här https://4health.se/158-lar-dig-ata-inalvsmat) - Morötter, sötpotatis, tomat och annan mat rik på karetenoider
Karotenoider, som betakaroten och lykopen, ger huden antioxidanter som fungerar som skydd mot solstrålar. Kroppen kan till viss del dessutom omvandla fytonutrienten betakaroten till A-vitamin, vilket har visat sig minska brännskador från sol. Betakaroten stimulerar också kroppen att producera melanin som hjälper till att skydda huden mot sol.
Betakaroten minskar inflammation från solbränna. Karotenoider påverkar genuttryck på cellnivå som kan ge solskyddande egenskaper och mildra solskador.
Karetenoider är färgämnen som ger grönsaker och frukt röd, orange och gul färg. Tänk dock på att många mörkgröna grönsaker är rika på karetenoider. De döljs under det gröna klorofyllet. - Granatäpple, jordgubbar och annan mat med ellaginsyra
Ellaginsyra både dämpar fria radikaler och reducerar pigmentering orsakad av solskador. - Antocyaniner i bl.a. svarta vinbär, aubergin, jordgubbar, rödkål och körsbär
Abtocyaniner är en sorts flavonoider som ger frukter deras röda färg.
Journal of Agricultural Food Chemistry publicerade en artikel om jordgubbars solskyddande egenskaper. De uppgav att anthocyaninerna i jordgubbar kan vara det som ger dem dess solskyddande egenskaper. - Vatten och vattenrika livsmedel som gurka och vattenmelon
Undvik att huden blir uttorkad både inifrån och utifrån.
96% av en gurka är vatten. Gurka hjälper dessutom kroppen att producera kollagen, det huvudsakliga strukturella proteinet i huden. För att dra nytta av gurkan bör skalet också konsumeras. Skalet innehåller kisel som är viktigt för huden. Dessutom innehåller gurka vitamin C, kalium och vitamin K. Vitamin K är viktigt för läkning.
92% vattenmelon är vatten. Vattenmelon är också rik på näringsämnen som karetenoider, vitamin B6 och C-vitamin – alla viktiga för huden. - EGCG i grönt te
Grönt te innehåller många läkande ämnen som hjälper kroppen med allt från avgiftning till avslappning. När det gäller huden, främjar grönt te reparation av DNA-skador (bl..a orsakade av solskador) på grund av ämnet Epigallocatechin Gallate (EGCG) som är en polyfenol. Grönt te innehåller dessutom andra polyfenoler, katekiner, som har antibakteriella egenskaper och hjälper till att normalisera inflammation. Grönt te innehåller också vitaminerna B2 och E som är viktiga för hydrering och skydd av huden. Grönt te kan både intas och användas externt på huden för att lugna solbränna. - A-vitaminrik mat som lever och smör
A-vitamin är viktigt för hudens solskydd. Tänk på att få i dig riktig A-vitamin från animaliskt fett och inälvsmat eftersom många av oss har svårt att omvandla karetenoider i grönsaker till riktig retinol, A-vitamin. - Stärkelserik mat som potatis – utvärtes
Potatis innehåller stora mängder stärkelse, vilket tros dra upp värmen ur huden. Av denna anledning kan potatis användas lokalt på huden för att lugna och svalka efter solbränna. - Havregryn – utvärtes
Havregryn lugnar solbränna på grund av dess antioxidanta, antifungala och fuktgivande egenskaper. Havregryn stimulerar också T-cellproduktion (immunsystemet) och hjälper till att regenerera huden. Havregryn kan blandas med vatten och används på huden vid solbränna.
- Bär, grönsaker och annan C-vitaminrik mat
Tänk på att maten rekommenderad bör helst ätas rå eller försiktigt tillagad, för att du ska kunna dra nytta av bioaktiva näringsämnen och inte förstöra dem med värme.
Med det här inlägget rekommenderar jag i huvudsak att äta de här livsmedlen. Men det går att använda det mesta på huden också.
Ps. Missa inte inlägg om solkräm och tips på mer naturliga solkrämer: https://4health.se/?s=solkräm
Eva Gustafsson says
Tack Anna, för dina alltid så intressanta inlägg! Jag lyssnar, läser, delar och tipsar andra om dig så ofta jag kan. Önskar dig en fortsatt trevlig sommar! Mvh Eva Gustafsson
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla Eva! Och detsamma!