Det här är något jag tjatar hål i huvudet på er om. Jag tar upp det i varannan podcast (även om det inte är jag som intervjuas 🙂 ) Och varje gång skriver någon en kommentar om att det går så bra så att äta morötter och annat. NEJ! Det är väldigt få som klarar detta i tillräcklig utsträckning! (studier nedan)
Dessa karotenoider är föregångare/ förstadier till retinol, den riktiga form av A-vitamin som vi människor använder och som hittas i animalisk kost, främst i lever och animaliskt fett.
Det går att jämföra detta med omega-3-problemet. Vi behöver långa omega-3 (EPA och DHA) från animalier som fisk. Växtätande djur äter korta omega-3-fettsyror och omvandlar det i sina kroppar till de former vi behöver. Om vi människor äter korta omega-3-fettsyror från linfrön och liknande så omvandlar vi bara en väldigt liten del av dessa till de former vi behöver. Och det finns bl.a. genetiska faktorer som avgör hur bra vi är på denna omvandling.
Låt oss då titta med problemet med att försöka få i sig A-vitamin från växtriket.
- Upptag: Först och främst är upptaget av sådana så kallade retinolekvivalenter (provitamin A) från växter inte alltid så bra. Mellan 5% och 65% tar vi upp enligt studierna. Har du någon form av problem med matsmältning/tarm så kan du nog räkna med att det ligger närmare de där 5%…
- Omvandling: Sedan måste alltså dessa ämnen (betakaroten, alfakaroten mm) alltså omvandlas till retinol i din kropp. Denna omvandling varierar extremt mycket och kan vara mycket bristfällig beroende på genetik, nedsatt sköldkörtelfunktion, diabetes mm. (se studier nedan)
- Behovet: Retinolbehovet är ofta större hos oss än hos den genomsnittliga stenåldersmänniskan eftersom behovet ökar av stress, hypotyreos, alkohol mm
Retinol behövs för allt från energiproduktion och omsättning av järn (för att skapa ceruloplasmin) till sköldkörteln. Det är extremt viktigt för just sköldkörteln faktiskt (äv en del studier på detta nedan, men själva mekanismen pratar vi om en del i avsnitt 255-257). Det är viktigt för huden, för immunförsvaret… jepp, the list goes on
Givetvis behöver vi dessa växter och växtämnen av andra anledningar. De är supernyttiga och viktiga. Jag rekommenderar en grönsaksbaserad kost med lite högkvalitativa animalier för de flesta. Men du behöver de där små mängderna animalier, bl.a. för att tillgodose retinolbehovet.
Och glöm inte lyssna på avsnitt 158 om fler anledningar till inälvsmat: https://4health.se/158-lar-dig-ata-inalvsmat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23053560/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9857264/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372909/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20172476/
Mattias says
Finns det något bra tillskott med Retinol?
Anna Sparre @ 4health.se says
använd sökrutan och läs om torskleverolja
och ät lever 🙂
Jonna says
https://www.naturshopen.se/halsa-kosttillskott/varumarken/rosita-evclo