Många äter zinktillskott, men det kan vara problematiskt. Tillskott i allmänhet är klurigare än många tror. Det handlar om att få tag i rätt former av ämnet man vill få i sig, att det inte är en massa dåliga tillsatser i tillskottet och, inte minst, att det måste komma i balans med andra näringsämnen.
När det gäller just zink så är det ett superviktigt ämne. Många känner till dess roll för immunförsvaret och för huden. Men zink är en kofaktor i många av kroppens enzymreaktioner. Det är inblandat i matsmältningen, i syntes av DNA och RNA (som är nödvändig för celldelning, celltillväxt och cellreparation), i läkning av sår. Även mineraliseringen av skelettet kräver zink. För att nämna några saker.
Men zink måste komma i balans med andra ämnen. Det är inte riktigt så enkelt som att ta ett tillskott och så blir allt bra. Kroppen är väldigt avancerad, och allt hänger ihop och skapar kedjereaktioner. När vi tittar på exemplet zink så är det bl.a. så att zink (liksom tungmetaller som kvicksilver) stimulerar proteinet metallotionein. Metallotionein binder upp metaller i kroppen, inklusive överskott av zink och koppar. Problemet är att det binder upp koppar betydligt mer (ca 1000 ggr mer) än det binder zink. Tar du då ett zinktillskott i hög dos under lång tid så binder du upp kroppens koppar och gör det otillgängligt. Koppar är mycket viktigt i många olika processer i kroppen. Det behövs för att bilda hemoglobin (syretransport), för syreanvändning i cellerna (energi), för omsättning av järn i kroppen, för antioxidantenzymer mm. Så det är ingen höjdare om kopparn i din kropp ligger uppbundet till metallotionein och inte kan användas. (Det finns en rad andra anledningar till varför ditt koppar inte kan användas, inklusive brist på äkta A-vitamin). De här sakerna pratar vi mer om i podcastavsnitten med Morley Robbins, börja med avsnitt 219-221.
Kan man däremot få i sig zink från kosten så kommer det både i rätt former och i en naturlig balans med andra näringsämnen. Och här är ostron helt fantastiskt. Ostron är den absolut bästa zinkkällan (som jag känner till i alla fall 🙂 ) . 100 gram ostron ger dig 500% av rekommenderat dagligt intag, alltså fem gånger så mycket som Livsmedelsverket anser dig behöva få i dig per dag. Och inte bara innehåller ostron väldigt mycket zink, det är en oerhört bra källa för vitamin B12, det viktiga vitamin som du inte får i dig från vegetabilier. Det innehåller också A-vitamin i rätt form, den animaliska formen retinol, samt D-vitamin. Så vill du äta mestadels vegetariskt – lägg till några ostron ibland, samt lite inälvsmat, så är du hemma. Ostronet innehåller dessutom de viktiga mineraler som behöver vara i balans med zink, bl.a. är det en mycket bra selenkälla, en bra källa för jod, koppar och mangan. Och det lilla fett som finns i ostron är fina långkedjiga omega-3-fettsyror.
Häromdagen när jag var ute och åt i Ystad blev det tre rätter – ostron, anklever samt jordärtkockspure, kantareller, tryffel och vaktel. En parentes här är att jag äter väldigt grönsaksbaserat till många måltider. Äter jag så här ute, så har jag antagligen ätit nästan enbart grönsaker med bra fettkällor tidigare på dagen. Jag vet att ni läsare äter allt från carnivore till vegansk kost. Det viktiga för oss alla är att använda riktiga råvaror och mat som motsvarar den mat vi är utvecklade för att äta, mat som funnits sedan stenåldern. Jag anser både vegetabilier och animalier vara viktiga. Fördelningen beror delvis på individen, men de flesta behöver äta stora mängder grönsaker och klarar sig på mindre mängder animalier så länge dessa är väldigt näringstäta (tänk typ äggula och inre organ – och gärna ostron 🙂 ). Men som sagt, rena bra råvaror, “riktig mat”, är troligen det viktigaste av allt.
Det jag skulle komma till är att jag blir så lycklig när även svenska restauranger erbjuder såna här rätter till oss. Vi svenskar behöver lära oss att äta av allt naturen har att erbjuda – det gäller både växter (du hittar tips på Ätbart i naturen både på 4health.se https://4health.se/?s=ätbart+i+naturen och under höjdpunkter på Instagram) och när det gäller animalier (mer om detta i inlägg och poddar, tex i podcastavsnitt 158 och 88 och här https://4health.se/?s=äta+hela+djuret) .
Åsa says
Ostron är ett av de få livsmedel jag inte vill äta. Finns det något annat livsmedel som åtminstone är ganska bra om jag vill ha zink.
Anna Sparre @ 4health.se says
kommer tips på det i nyhetsbrevet som jag strax skickar ut 🙂
Anna says
Vem har råd att käka ostron? Finns inte ens att få tag på där jag bor…
Anna Sparre @ 4health.se says
Går bra med musslor också. Inte riktigt lika näringstätt, men nästan 🤗
bebe says
vilken ystad restaurang?
Fia says
Jag har haft problem med smärtsamma bölder på hela kroppen i flera år. Dessa symptom försvann helt och genast då jag började äta zink-tillskott så jag tog det som ett tydligt tecken på att jag led av zinkbrist. Kan det stämma? Jag har ätit zink kurvis efter att bölderna försvann. Så fort jag ser en liten start till böld äter jag zink några dagar och då brukar det lägga sig.
Anna Sparre @ 4health.se says
så fint att du hittat något som fungerat. Ja, man kan få hudåkommor av zinkbrist
Susanne says
Histaminintolerant med zinkbrist och magproblem. Tappade mycket hår. Började med zink-L-carnosine och biotin. Håravfallet har upphört. Svårt amed de matvaror du nämner som innehåller zink. Så vad sksll jag göra? Hälsn Susanne
Anna Sparre @ 4health.se says
zinc-carnosin för magen i perioder är inga problem vad jag vet, utan kan vara väldigt effektivt
ang matvaror med zink så tar jag upp det i senaste nyhetsbrevet https://us14.campaign-archive.com/?u=be124cd514c7abeab704391c2&id=220da52c5c&fbclid=IwAR2CEKpxorLZ28DieX-pv7HN_0U6sfMGczrQ_3yu3Bp6o0tWOT8H2XmPdGQ
Helena says
Dum fråga, men ska man tugga ostronet eller svälja det bara?
Anna Sparre @ 4health.se says
Gärna tugga det