Även låga doser antibiotika kan vara skadligt. Det kan förändra tarmflorans utseende och orsaka beteendeförändringar visar ny forskning. Men probiotika under antibiotikabehandlingen kan hjälpa en del.
Observationsstudier har tidigare visat en risk med att antibiotika tidigt i livet kan ge både metabola sjukdomar sjukdomar kopplade till immunsystemet (såsom autoimmunitet)
En ny studie på möss visar att låga doser penicillin tidigt i livet påverkar tarmfloran, hjärnans utsöndring av cytokiner, blod-hjärnbarriärens integritet – och beteende. Det kan bland annat ge upphov till ökad aggressivitet och minskad social interaktion.
Forskare i Kanada ligger bakom studien. De har undersökt hur nyfödda möss påverkas av låga doser penicillin som de fick varje dag i fyra veckor. Forskarna delade upp mössen i tre grupper. Den första gruppen fick penicillin varje dag under en period. Perioden sträckte sig från en vecka innan födseln (dvs under graviditeten) till ungefär tre veckor efter, när mössen avvänjt sig från sin mamma. Den andra gruppen fick penicillin under samma period men behandlades samtidigt med probiotika, dvs tillskott av goda bakterier. En kontrollgrupp fick ingen behandling.
När mössen var sex veckor gamla fick de genomgå flera tester. Då såg man att mössen som fått penicillin hade förändringar i tarmfloran, minskad social interaktion och ett enligt forskarna överraskande aggressivt beteende. Det förekom även en minskning av ångestbetingade beteenden, men bara hos hanarna. Alla de här effekterna hämmades helt eller delvis när mössen även fick probiotika.
Det är inte penicillinet i sig som gett upphov till beteendeförändringarna utan det är påverkan på tarmflorans sammansättning som kan ha effekter. Forskarna gjorde tester på mössens tarmflora när de var tre och sex veckor gamla, alltså både under och efter behandlingen. Alla bakteriestammar hade förändrats och mössen hade mindre mångfald i bakteriefloran.
Antibiotika, för det mesta penicillin, är det mest utskrivna läkemedlet till barn runt om i världen. Det används för att behandla infektioner som beror på bakterier. Det räddar många liv och botar sjukdomar, men kan även vara skadligt om det används i onödan. Man har länge sett antibiotika som ganska ofarligt och inte tänkt på riskerna. Man har till och med skrivit ut det även mot virus som det egentligen inte biter på. Den historiska felanvändningen har gjort att det håller på att förlora sin verkan. Läs mer om farorna med antibiotikaresistens, genom att söka här på sidan https://4health.se/?s=antibiotikaresistens
Som jag inledde med att skriva, så har även tidigare forskning visat att antibiotika kan vara skadligt. Man har sett ett samband mellan användning av antibiotika under ett tidigt skede i livet och en ökad risk för kroniska sjukdomar. En riskfaktor är att utveckla astma och allergier, andra är att drabbas av tarminflammationer och fetma. Man har tidigare sett negativa effekter av höga doser antibiotika. Men den här studien visar att även låga doser hos möss kan ge långtidseffekter på tarmfloran samt hjärnans utveckling och beteende.
En ny rapport visar att ungefär 60 procent av alla för tidigt födda barn behandlas med antibiotika redan första veckan, ungefär 50 procent är penicillin. Personligen var jag med om detta under min förlossning trots att jag inte födde för tidigt. Då ville man sätta in antibiotika när det gått ett visst antal timmar sen vattnet gått. Jag lyckades avvärja denna antibiotikabehandling
Mer på temat via taggen microbiome
Missa inte att läsa mer om hur du hanterar antibiotikabehandling och förbättrar tarmfloran i de fem inläggen “Förbättra tarmfloran” som börjar här: https://4health.se/forbattra-tarmfloran-tex-efter-antibiotika-sa-gor-du-del-1-inledning-och-bakgrund Eller lyssna på avsnitt 128 av podcasten
Ur studien:
“We find that penicillin has lasting effects in both sexes on gut microbiota, increases cytokine expression in frontal cortex, modifies blood–brain barrier integrity and alters behaviour. The antibiotic-treated mice exhibit impaired anxiety-like and social behaviours, and display aggression. Concurrent supplementation with Lactobacillus rhamnosus JB-1 prevents some of these alterations.”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/skadligt-med-antibiotika-tidigt-i-livet
Hanna says
Hej
Tack för en bra blogg och podcast avsnitt!
Jag kan inte låta bli att fråga hur du ser på vaccin och bieffekter av vaccin hos små barn såsom påverkan på tarmflora och som följd neurologiska störningar såsom autism. Nu finns den omtalade filmen “Vaxxed From Cover Up to Cathastrophe” på Youtube. Verkligen sevärd. https://www.youtube.com/watch?v=BhgnjYLItjA
Mvh
Hanna
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Hanna!
Är inte helt åt ena eller andra hållet när det gäller vaccinationer. Vissa kan jag tycka att det finns belägg för, andra inte. Generellt så utsätts för små barn för vaccinationer . I USA ger man massor med vaccinationer till små bebisar, i Sverige är det bättre
Intervjuar gärna någon med stor kunskap inom ämnet så föreslå gärna
Therese says
Jag skulle jättegärna vilja att du intervjuade någon med stor kunskap inom vaccin!??
Oftast är de ju redan för eller emot men vore intressant att höra från båda hållen.
Anna Sparre @ 4health.se says
precis, föreslå gärna en person
Therese says
Suzanne Humphries, dock ingen svensk o säkert väldigt svår o få tag på 🙂
Vet ingen annan ännu tyvärr..
Marie says
Att vaccin skulle orsaka autism är inget annat än en stor bluff. Wakefield som regisserade filmen blev dessutom ifråntagen sin läkarlegitimation. Läs exempelvis här: https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2016/05/25/7-things-about-vaccines-and-autism-that-the-movie-vaxxed-wont-tell-you/?utm_term=.d19e7e67902f
Jag älskar din blogg och dina podcasts så, snälla gå inte antivaxxarnas ärenden.
Julia says
Hej Anna,
Jag har en fråga som jag tror många föräldrar vill höra dina kloka ord om.
Min 2-åring verkar ha fått streptokocker, stjärtfluss samt ev en svinkoppa. Det enda vi kan läsa om stjärtfluss är att det vanligtvis behandlas med antibiotika. Finns det något alternativ? Vill helst inte påverka hans tarmflora negativt.
Mitt barn lider inte, så behövs verkligen antibiotika? Det verkar inte klia märkbart och han bajsar som vanligt på pottan. Vi har just börjat träna gå och kissa på pottan också så vi slipper blöjor och huden får andas.
Tusen tack för all bra info du gett under åren!