Inför ett par spännande intervjuer som jag ska göra med Morley Robbins, aka “Magnesium Man”, som ni bara inte får missa vill jag dela med mig av lite forskning som inte bara lyfter D-vitaminets framsida. Om vi nu pratar tillskott av D-vitamin. Det har blivit lite av en hype där man tror att mer D-vitamin är bättre, och att alla bör ta det. Men sanningen är den att det aldrig är bra att ta något isolerat. D-vitamin trivs bäst i naturligt sällskap av sina kompanjoner retinol och K-vitamin. Faktum är att syntetiska tillskott av D-vitmin i hög dos bl.a. kan påverka hur vi omsätter kalcium och det kan hindra retinol (A-vitamin) i levern, vilket i sin tur kan hindra biotillgängligt koppar och annat viktigt att utföra sitt arbete. Detta i sin tur kan ha en negativ effekt på produktionen av hemoglobin och syretransporten, respektive av produktionen av cellenergi, ATP. Och det är ju inte särskilt bra eftersom cellerna behöver energi för allt de ska utföra i din kropp. Morley som jag ska intervjua är en av de personer i världen som trycker allra mest på detta.
Personligen håller jag mig till sol och dagsljus i största mån. Jag är ute varje dag, året om. Om så jag måste bylsa på mig dunjackor och mössor och ta med mig laptopen ut för att hinna, så blir det sällan mindre än en timmes dagsljus utomhus var dag (det finns ju fler effekter än D-vitamin: https://4health.se/98-solljus-mer-an-bara-d-vitamin) Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på solljus och D-vitamintillskott. Vi kan inte ersätta dagsljus och solljus med en tablett!
Jag kompletterar dagsljus och sol med fiskleverolja som ger både omega-3, A-vitmin (äkta retinol) och lite D-vitamin. Dessutom äter jag lever som är rikt på dessa fettlösliga vitaminer, inklusive vitamin K i sin bästa animaliska form, dvs K2 i formen MK-4.
Om jag känner av att jag håller på att bli sjuk tvekar jag dock inte, utan det är då jag använder vanliga D-vitamintillskott – tillfälligt.
Citerar lite här nedan från forskning och artiklar som lyfter en mer balanserad syn på D-vitamin, eller “hormone-D”.
Läs gärna mer via nedan länkar till studier mm, och missa för allt i världen inte de intervjuer jag kommer att göra med Morley Robbins! Vi kommer att prata om allt från magnesium och D-vitamin till biotillgängligt koppar och farorna med järn https://4health.se/category/podcast
Ur Vitamin D supplements aren’t living up to their hype
“On November 10, the New England Journal of Medicine published the largest study so far to test vitamin D supplements’ protection against cancer and heart disease. The results were generally interpreted as inconclusive at best and disappointing at worst. One 2017 review of the evidence for cardiovascular benefits concluded that studies of people taking vitamin D “have failed to show clear improvements in blood pressure, insulin sensitivity or lipid parameters.”
“In the body, this essential nutrient travels a convoluted path, starting with a substance in the skin called 7-dehydrocholesterol. In the presence of sunlight, that chemical is transformed into vitamin D, or cholecalciferol, and enters the bloodstream. When it reaches the liver, vitamin D is converted into another chemical, 25-(OH)D, or 25-hydroxycholecalciferol. In the kidneys and other organs, 25-(OH)D changes into the active form of vitamin D, called calcitriol. Calcitriol, a hormone, is so named because it encourages calcium absorption through the wall of the intestine into the bloodstream.” (se bild)
“Vitamin D’s primary job is to help the body absorb calcium from food. Rickets occurs when bones are starved of calcium. Vitamin D also aids in the uptake of phosphorus, another bone-strengthening nutrient.”
“By the late 1990s, scientists were finding links between low sunlight exposure and a variety of diseases, some of them surprising. Several studies noted that the farther north a person lived — a proxy for less intense sun — the higher the risk of multiple sclerosis and other autoimmune conditions. In one early study, published in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, women who lived in the sunnier parts of the United States had breast cancer rates that were 25 percent to as much as 65 percent lower than women who lived farther north. Another study that made headlines in 2008, from Archives of Internal Medicine, reported that Americans in the lower quarter of vitamin D blood levels had a 26 percent higher chance of death over the nine years studied than those with the highest levels of vitamin D.” (notera att kopplingarna inte är mellan tillskott och hälsa, utan mellan solljus och hälsa eller D-vitaminnivåer och hälsa)
“The central question today is not whether the body needs vitamin D — it absolutely does — but whether the average person should be taking a supplement. “
“In 2010, a headline in the New York Times read, “Vitamin D, Miracle Drug: Is It Science, or Just Talk?” The story described a clinical trial named VITAL that was just starting at Brigham and Women’s Hospital, with Manson as one of the study leaders. At almost 26,000 participants, VITAL would become the largest randomized trial to measure whether men over 50 and women over 55 who took a daily vitamin D supplement of 2,000 IUs were protected from cancer and heart disease. (The study also tested fish oil supplements.) Importantly, more than 5,000 volunteers were African-American. People with darker skin may have a harder time making vitamin D in sunlight because they don’t absorb as much UV light, the driver of vitamin D formation. VITAL became one of the most anticipated vitamin D studies.
VITAL trial results were released in November in Chicago at the American Heart Association’s annual scientific sessions and published in the New England Journal of Medicine. Fish oil supplements offered some benefits, preventing heart attacks, but not stroke. Extra vitamin D offered no heart protection (SN: 12/8/18, p. 9).”
Ur Is Vitamin D Safe? Still Depends on Vitamins A and K! Testimonials and a Human Study
“I first raised the issue of vitamin A-and-D interactions in the spring of 2006 in my article on vitamin A and osteoporosis. I developed these thoughts further and introduced their interactions with vitamin K in the fall of 2006 in my article, From Seafood to Sunshine: A New Understanding of Vitamin D Safety, and in the spring of 2007 in my article, On the Trail of the Elusive X Factor: A 62-Year Mystery Finally Solved, Vitamin K2 Revealed.
I formally published my hypothesis that vitamin D toxicity results not so much from hypercalcemia but moreso from causing the excessive production of vitamin K-dependent proteins, leading to defective forms of these proteins in the absence of adequate vitamin K, in my December, 2007 Medical Hypotheses paper, Vitamin D Toxicity Redefined: Vitamin K and the Molecular Mechanism. Tufts University researchers confirmed the first prediction of this hypothesis the following year, showing that when vitamin A protects against vitamin D toxicity, it curbs the excessive production of vitamin K-dependent proteins.
When I wrote these articles, all the most compelling research I had was from animal studies. I wish that when I wrote them I had known that proof of principle for vitamin A-and-D interactions had already been experimentally demonstrated in humans. This revelation, however, had to wait for my 2009 Wise Traditions lecture, Cod Liver Oil: Our Number One Superfood. (You can get the DVD here).
In 1941, Irwin G. Spiesman published a human trial in the Archives of Otolaryngology, a journal published by the American Medical Association, Massive Doses of Vitamins A and D in the Prevention of the Common Cold.
Spiesman treated 54 individuals who suffered from frequent colds (five to seven colds per winter) with massive doses of either vitamin A alone, vitamin D alone, or vitamins A and D together. He treated them during the winter, for as many as three years, with a dosing schedule reaching a maximum of 40,000 IU for vitamin A and 300,000 IU for vitamin D.
Spiesman found that vitamins A and D only reduced colds when fed together:
Vitamins A and D Only Prevent Colds When Supplied Together
Likewise, he found that vitamins A and D were only safe when provided together:
Vitamins A and D are toxic when provided alone, but safe when provided together.
This study is not perfect. As you can see from the numbers on top of the bars in the second graph, there were far fewer people in the groups receiving either vitamin alone than in the group receiving both vitamins together. Spiesman reported that this was because it was difficult to get people receiving no benefit to continue the study for very long. It makes the study more difficult to interpret. On the other hand, given the toxicity figures in the second graph, we can be happy for safety’s sake that so few people were given massive doses of one or the other vitamin alone.
It would also have been better to have had a vitamin-free control group. And it would have been better to see the effects of more realistic doses of vitamins.
Nevertheless, the study quite clearly provides proof of principle in humans that vitamins A and D are most beneficial and safest when provided together, just like in the animal experiments.”
Ur Inflammation and vitamin D: the infection connection
“Some authorities now believe that low 25(OH)D is a consequence of chronic inflammation rather than the cause. Research points to a bacterial etiology pathogenesis for an inflammatory disease process which results in high 1,25(OH)2D and low 25(OH)D. Immunotherapy, directed at eradicating persistent intracellular pathogens, corrects dysregulated vitamin D metabolism and resolves inflammatory symptoms”
https://www.sciencenews.org/article/vitamin-d-supplements-lose-luster?fbclid=IwAR3zj0EkUrIrlifwFfXFz0F_oSFszAbuueZ3aemSCijCuK0mWiQnBlJQuIc
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3765911/
https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)00084-3/pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160567/
https://www.westonaprice.org/is-vitamin-d-safe-still-depends-on-vitamins-a-and-k-testimonials-and-a-human-study/
Elisabet says
Hej Anna!
Jag har mycket stort förtroende för dig och dina kunskaper och tycker att du är fantastisk på att göra krångliga saker enkla och lättfattliga, så tack för allt jobb du lägger ner på detta!
Men är det inte så att man idag insett att för oss här i Sverige, så spelar det ingen roll hur mycket vi är ute på vintern, vinkeln på solinstrålningen gör att d-vitamin ändå inte kan bildas? Förr sa man att en halvtimmes exponering av en handflatas storlek räckte för att täcka behovet även under vintern, men under senare år har det väl kommit ny forskning om det?
Sedan håller jag med dig om att det finns många andra fördelar med att ta sig ut även på vintern oavsett d-vitaminen! 😊
Mycket intresserad av din åsikt om detta, för som sagt, jag har mycket stort förtroende för dina kunskaper.
Anna Sparre @ 4health.se says
Det stämmer att vi inte kan producera D-vitamin de mörkaste månaderna, men gör vi som förr i tiden, dvs tankar mycket dagsljus året om så att vi bygger upp våra lager och dessutom äter lever och fet mat som innehåller D-vitamin under vinterhalvåret så ska vi klara oss. Sen finns det annat som ställer till det som påverkar D-vitaminomvandling, såsom inflammation
Mikael i Umeå says
Instämmer fullständigt med Elisabet om dina fantastiska insatser men vill också påpeka problemet med solens vinkel här i Norden. Nu har vi ju också äntligen insett att vi måste börja begränsa våra långväga flygresor. Så antingen får vi öka intaget av inälvsmat kraftigt eller så får vi ta tillskott av D-vitamin (på rätt sätt). Så här ser det ut:
När står solen tillräckligt högt för att producera d-vitamin?
I Sverige är det bara på sommaren som solen står högre än 45 grader, och då bara mitt på dagen. Här ser du mellan vilka datum som solen står högre än 45 grader på några platser i Sverige. :
Stockholm: 27 april–15 augusti
Göteborg: 22 april–20 augusti
Malmö: 16 april–26 augusti
Umeå: 13 maj–30 juli
Kiruna: 16–26 juni
http://allasvaren.se/vilken-tid-pa-aret-far-man-d-vitamin-fran-solen/
Kim Kubista says
Mycket intressant studie men jag tycker också att man skulle behövt en kontrollgrupp som ej fock några vitaminer alls – sedan skulle man behöva ha något sätt att mäta lågintensiv inflammation i kroppen så att grupperna var jämnt fördelade angående det … svårt att dra slutsatser om man inte korrigerar för andra faktorer som Jan påverka resultatet
En annan intressant sak jag lärt mig angående D-vit är att man visat att svamp som torkats i direkt solljus lagrar upp D-vitamin i stora mängder . Forskare tror nu att det är ett av skälen till att människor klarade sig bra förr under de mörka vintermånaderna i norr för att de just åt svamp som torkat i solljus . Så en dokumentär om detta tror källa är en italiensk studie ..
tack för att du samlar in och sprider så mycket kunskap !
Stor heder åt dig 🙌🏾
Mvh Kim
Ewa Bringeland says
Hej Anna! Suveränt att du ska intervjua Morley Robbins! Vi är många som följer hans Root Cause Protocol (RCP). Ska bli spännande!
Hälsningar Ewa
maria says
Hej! Tack för alla intressanta intervjuer och podcast du har. Undrar om du har tips på vilken fiskleverolja du tar?
Jimmie Hellström says
Vad tänker du kring a-vitamin i smör och lever kring risker? Jag äter rätt mycket ghee och lever (lchf/paleo). Finns det en risk för osteoporos då?
Du är grym
Mvh Jimmie
Anna Sparre @ 4health.se says
☺️tack 🙏
Jag tycker inte att man behöver vara orolig för naturligt förekommande A- och D-vit tex i lever och smör. Då kommer det oftast i vettig balans