Ja, tyvärr. Jag vill helst inte erkänna att det finns en baksida eftersom jag själv älskar älskar choklad, på gränsen till skadligt bruk. Och nu pratar jag inte om sockerstinn choklad, som givetvis är onyttigt pga sockret. Nej, jag pratar om själva kakaon.
Man hör sällan om nackdelarna med kakao eftersom livsmedelsindustri och hälsokost som vanligt vill dra nytta av de goda effekterna (t.ex. dess antioxidanta effekt). Det gör att informationsflödet är något snedvridet.
Jag vill givetvis inte jämföra kakao med riktiga onyttigheter som socker, mjöl, konstiga tillsatser eller härdat fett. Men för vissa kan kakaon faktiskt ha en hälsoförsämrande effekt. Choklad/kakao bygger på stressnivåerna i kroppen på liknande sätt som kaffe/koffein. Så att som "typ A"-personlighet med stressig vardag och lite tid för återhämtning, tro att man gynnar hälsan genom att äta mörk choklad och rikligt med kakao, kan vara fel tänkt. På liknande sätt som kaffe (och rökning och socker etc) är kakao också beroendeframkallande, så är man sockerberoende kan det vara en dum fälla.
Choklad innehåller en hel rad substanser som har lite olika effekt på vår kropp och våra hjärnor. Några av de viktigaste är:
- Teobromin (eller teobromid): Det är detta ämne som gett kakaon dess smeknamn "Gudarnas mat" pga dess stimulerande effekt. Det är uppiggande, humörhöjande etc. Detta ämne finns även i andra livsmedel, tex i te. Det har en liknande effekt som koffein och påverkar vårt nervsystem, bl.a. så att blodkärlen vidgas och urinutsöndringen ökar (vätskedrivande alltså). Det räknas som svagare än koffein, men samtidigt stimulerar det hjärtat mer än vad koffein gör. Det kan ge sömnproblem, ångest etc. Dess vätskedrivande effekt gör att det kan minska blodtrycket.
- Teofyllin: Också detta ämne är besläktat med koffein och återfinns i te. Det kan dock påträffas i betydligt högre mängder i kakao än i te. Det ökar hjärtats aktivitet och ökar blodtrycket. Stimulerande effekt på hjärnan och våra signalsubstanser.
- Koffein: Känner de flesta till, men finns faktiskt även i kakao. Har liknande stimulerande effekter som ämnena ovan.
Generellt lever vi i en värld med höga stressnivåer och högt belastade binjurar. Binjurarna är de körtlar som producerar stresshormoner mm och deras funktion försämras drastiskt och blir utslitna hos många människor. Det är det som i sista ledet kallas för utbrändhet, men på vägen dit kan leda till hormonella obalanser, såsom PMS, sömnlöshet osv. Vägen dit kallas för binjureutmattning "adrenal fatigue", vilket jag kommer att skriva mer om snart. Hur som helst, stressigt jobb, överstimulerande vardag, stressande mat (svängigt blodsocker), lite sömn mm bidrar alla till detta. Lägg på det alla stimuli som vi stoppar i oss – för de flesta i form av kaffe eller cola, dvs koffein, vilket bara ökar stressen. Och så kan alltså även kakao och choklad göra.
Förutom dess stimulerande och stressande effekt så innehåller kakao mycket oxalsyra, dvs ett ämne som minskar upptaget av mineraler. Och, som jag nämnde ovan, kako stimulerar bl.a. de signalsubstanser som är involverade i beroende.
Norskan says
Tack Anna. Intressant det du skriver. Före lchf trodde jag inte en kunde bli avhengig af kaffe – men nu är jag det. Jobbar med att sluta – och efter ditt inlägg blir det en kopp till frukost – punkt…. med cocosolja (och lite grädde).
Har du skrivet spesifikt om kaffe? Dock det här säger det mesta. Mycket viktig kunskap tycker jag. Man sliter på kroppen, och vet det inte …
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Jag har inte skrivit specifikt om kaffe (ännu 🙂 ) Men det är helt rätt tänkt, det fungerar ungefär på samma sätt.
Problemet är just det att vi överstimulerar oss själva med aktiviteter, stress, tv- och dator och dessutom stimulanter som koffein etc (och precis som du skriver kan man bli beroende/avhengig)
Kajsa says
Hej Anna! Tack för informativa sidor! Jag har precis påbörjat en candidakur. Undrar – vet du om RAW kakao har lika negativ effekt/bör undvikas vid candida överväxt som vanlig rostad kakao?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! raw kakao borde funka bra om den inte är rostad och jäst/lagrad
Gabriella says
Hej!
Om man har njursten bör man aldrig inta raw kakao då? Vet du hur det är med matcha te?
Man har upptäckt en liten njursten höger njure..