Sista delen (for now 🙂 )
Och du, Du vet väl om att du kan lyssna på 4Health i den populära podcasten 4Health med Anna Sparre?! Just det här temat pratar jag om i avsnitt 4 och alla avsnitt hittar du i din podcastapp (direktlänk till podden i iTunes https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2)
Hur botar man binjureutmattning?
I första hand handlar det om att ta bort orsakerna till stressen och därmed låta binjurarna vila. Dessutom kan rätt kost och tillskott återställa de näringsbrister stressen orsakat och därmed skynda på tillfrisknandet. Men det tar tid och det är viktigt att det får ta den tiden. Vid binjureutmattning behövs endast ett par dagars vila för att kortisol ska börja frisättas igen. Det kan dock ta lång tid innan produktionen är helt i sin ordning, vilket gör det extra viktigt att inte sätta igång och stressa, träna hårt etc bara för att du har lite mer energi en dag. Dessutom krävs det en livsstilsförändring, annars är du snart tillbaka i samma härva.
Här följer några konkreta tips:
- Kartlägg och ta bort de energitjuvar som gör dig stressad. För t.ex. en dagbok och notera vad som gör dig stressad. Förändra sen de här situationerna t.ex. genom att be om hjälp, tacka nej osv.
- Minska din inre stress och oro, bl.a. genom att arbeta med din självkänsla. Läs mer här: https://4health.se/din-stressniva-beror-av-din-sjalvkansla
- Träning är en naturlig stressminskningsmetod (eftersom träning generellt normaliserar hormonnivåer), men det är också en stressor. Tränar du mycket så behöver du troligen drastiskt minska din träningsmängd. Sluta med enformig konditionsträning. Det är bra att behålla lite stärkande och rörlighetsfrämjande träning. Använd dig av lugnande motionsformer som yoga: https://4health.se/stresshantering-och-traning-nyborjaryoga
Generellt kan man säga att träningen ska ge energi, inte ta. Så träna inte mer än att du känner dig piggare efteråt. Har du redan ”gått in i väggen” är det ingen träning alls som gäller i början, börja med andningsövningar och arbeta dig uppåt mot promenader och yoga när du fått tillbaka en viss energinivå. Det är vanligt att man har för bråttom att sätta igång. - Använd dig av andningsövningar, mental träning etc. Läs mer här: https://4health.se/nervsystemet-och-varfor-andningsovningar-funkar-mot-stress
- Var noga med att få gott om sömn. Sov nattetid för att melatoninproduktionen ska fungera optimalt. Gå och lägg dig innan 22, den viktigaste sömnen får du mellan 22 och 04, men det är dessutom bra om du kan sova längre än vanligt, gärna förbi kortisoltoppen vid 6-8-tiden. En anledning till att det är viktigt att lägga sig innan 22 är att binjurarna annars kickar in och utsöndrar hormoner för att hålla oss vakna till nästa trötthetsvåg infaller vid 1-tiden. Och det är ju binjurarna vi vill spara på. Behöver du hjälp (tabletter) för att få ordentlig sömn så rekommenderar jag att du tar det i form av en låg dos melatonin (naturligt natt-/sömnhormon) före sänggåendet (börja testa om 0,5 mg hjälper, dela tabletter om nödvändigt).
- Vistas mycket utomhus på dagen för att få frisk luft och sol och en bättre dygnsrytm
- Mat och tillskott: Det allra viktigaste är att ha ett jämnt blodsocker, helt enkelt genom att undvika snabba kolhydrater som socker och mjölprodukter (en lågkolhydratkost som även innehåller rikligt med grönsaker och nötter är alltså lämplig). Men också genom att äta ofta och regelbundet. Detta eftersom ett för lågt blodsocker gör att binjurarna arbetar för att utsöndra kortisol som ska hjälpa till att höja blodsockret.
Fyll kroppen med näring från naturliga fetter och protein, grönsaker, bär, nötter. Vid all form av stress urlakas kroppen på näring. Särskilt magnesium- och B-vitaminbrist är vanlig vid långvarig stress. B-vitaminerna är relativt lätta att få i sig med kosten, men många kan behöva magnesiumtillskott.
Övriga näringsämnen som är viktig att få i sig är: C-vitamin via grönsaker, bär och eventuellt tillskott. D-vitamin via sol och ljus om möjligt, via tillskott under vinterhalvåret. - Är du i de senare stadierna av binjureutmattning behöver du troligtvis extra tillskott av salt (tex i ditt dricksvatten) för att kunna behålla vätska
- Hormonet DHEA kan eventuellt tas som kosttillskott eftersom det är en brist som snabbt uppstår vid långvarig stress. Pregnenolon likaså.
- Binjureextrakt i form av tex Adre komp erfaras att åtminstone kortsiktigt hjälpa dem som är i tidiga stadier och har trötta binjurar.
- En del får magproblem som följd av för lite saltsyra i magen. Saltsyra kan i så fall tas som tillskott (gärna tillsammans med probiotika)
- Undvik alla stimuli som socker, kaffe, alkohol, cigaretter, snus, kakao, te (örtte går dock bra). Dels för att det påverkar stressystemet i kroppen, dels för att det stör sömncykeln. Läs gärna mer här: https://4health.se/chokladenskakaons-baksida
- Undvik dator och tv-tittande på kvällen (i alla fall efter kl 20). Dels påverkar ljuset från datorn melatoninet/sömnen (läs mer här: https://4health.se/somn-melatonin-och-lagenergilampor-blatt-ljus ) och dels gör de snabba skiftningarna och flimrandet att stressystemet är igång.
- Se också till att göra saker som du tycker om, som får dig att må bra och saker som får dig att skratta. Allt sådant minskar stressnivåer och ökar utsöndringen av ”må-bra”-hormoner
Tänk också på att:
- Det är väldigt stora variationer i hur olika tillskott påverkar olika individer, så om du inte får experthjälp bör du vara försiktig med tillskott (särskilt hormonella tillskott) och fokusera mer på att ta bort grundorsakerna till stressen. Tyvärr arbetas det inte med binjureutmattning som en erkänd sjukdom på så många håll inom vården, men har du tur kan du hitta en läkare som har erfarenhet av det. Du är också välkommen att kontakta mig så ser vi över hela din stressituation, hur du kan arbeta med den och så gör vi ett kost- och kosttillskottsupplägg
- Om du lider av sköldkörtelproblem som egentligen beror på binjurarna så kan medicinering med sköldkörtelhormon i slutändan förvärra tillståndet (kommer att skriva mer om obalans i sköldkörteln vid ett senare tillfälle)
Tina Cederberg says
Väldigt intressant detta. Tack för att du delar med dig.
Putte says
Var får man tag i melatonintabletter i Sverige?
null says
Beställ på nätet, t.ex. biovea. Riktigt melatonin ska det vara, inte svenska circadin!
Anna Sparre @ 4health.se says
Man beställer dem på nätet från ett annat land eller får dem utskrivna (recept) av svensk läkare.
Viktigt när man tar melatonin är att veta att det styr din/dina cellers dygnsrytm, så ta det i samband med sänggåendet, dvs så att de verkar när det är mörkt och inte stör en normal dygnsrytm
Ulrika says
Om man inte vill ta DHEA tillskott kan man äta Barbasco Plus som innehåller örter som naturligt stimulerar/stöttar den egna produktionen av DHEA. Jag har ätit dessa ett år och gjorde ett uppehåll på en månad i våras, märkte klar skillnad.
Tack för att du tar upp ett ämne sjukvården påstår inte ens finns.
Helena.M says
Var köper man barbasco plus?
Kan man överdosera? Biverkningar?
Gun Sarac says
Tack för all info. Jag vill hjälpa mina binjurar att återhämta sig. Hittade info om detta för flera år sedan, förstår nu att jag behöver ta det till mig.
Stressade började 1990, stressdep. diagnos 2000,+antidep. medicinering. Har försökt avsluta medicinering men hamnade i djup dep/ ångerst.
En lång resa, förändrat mycket i mitt liv men fortfarande,mycket stresskänslig, onaturligt trött o behöver mycket sömn ,svårt att somna in och trögt att komma upp.
Har ändrat mitt liv, äter bra, stressar inte men kroppen är inte återhämtad !
Tacksam om du har råd till mig !
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Gun! jag skulle behöva mer information om hur du lever/äter etc för att kunna hjälpa dig. Jag har mailat dig på den emailadress du angav.
Mvh
Anna
Isa says
Hej Anna,
Har du något namn på en läkare i skåne som kan diagnostisera binjureutmattning och som tror på det som orsak till utbrändhet.
Jag gjorde en hårmineralanalys i höstas och proverna tydde på utmattade binjurar och nu har jag “gått in i väggen”.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Isa! Menar du att du gjorde ett salivtest? Det är det du behöver för att kunna avgöra din dygnsrytm/kortisolvärden och därmed dina binjurars hälsa. Om inte kan jag hjälpa dig med detta https://4health.se/stress-binjureutmattning-salivtest
Sådana tester får du inte hjälp med inom den offentliga vården, men hittar du en bra läkare så kan du ta med dig resultaten till honom/henne och sedan få hjälp därifrån. Jag rekommenderar dig att ta med testresultat och försöka få komma till en endokrinolog. Tyvärr vet jag inte någon särskild som är duktig på trötta binjurar i Skåne.
Ann says
Tråden är gammal ser jag. Tack för informationen. Dock har jag träffat på ett gång läkare på löpande band som vägrar se att det finns störning i binjurarna av utmattningssyndromet. Depression säger det. Vilket inte alls stämmer. Jag kollapsade pga överambition. När man sedan blev så sjuk utan stöd kom sorgen. Åkte på en svår Candida som jag håller på att självläka. Det går sakta framåt. Jag äter kokosfett för utrensning och vet ej om det tär ytterligare binjurarna? Önskade att det fanns stöd i Stockholm.
Ia says
Ann, har du kollat MiaLundins sida? Tror hon är på väg tillbaka till Sverige o Stocholm . Jag är precis i samma, har fått diagnos depression men är efter ett år , lite bättre, men långt ifrån återställd och fortfarande trött och orkar ingenting fysiskt. Jag har beställt tid på balderklinikken i Oslo och hoppas få hjälp där… Lycka till!!/Ia
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Ann,
Jag hjälper även till per telefon. Vill nog testa dig först om du inte redan gjort det, men all rådgivning kan likaväl ske per telefon sedan https://4health.se/stress-binjureutmattning-salivtest
Anna says
Hej och tusen tack för viktig info 🙂 Kan du rekommendera något kosttillskott som enbart stöttar binjurarna utan att stimulera?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Anna! Vad roligt att du tycker om det! Vill du ha hjälp av mig med kosttillskott etc så får jag be dig boka rådgivning https://4health.se/kostradgivning
Ha en fin kväll!
Pernilla Lindberg says
Anna undrade vilket tillskott hon skulle kunna ta för att stötta binjurarna. Jag är en 44-årig kvinna som drabbades av utmattningssyndrom hösten 2010 efter att ha mått dåligt sedan tidiga tonår. Depressioner och panikångest styrde mitt liv och jag led av gravt självförakt. Antidepressiva mediciner (SSRI och SNRI) har inte fungerat på mig och när jag var sjukskriven började jag söka information om hur jag kunde bota mig själv utan att tillföra en massa kemikalier. Jag kan ärligt säga att magnesium räddade mitt liv eftersom själva depressionen försvann efter en vecka efter att jag började ta tillskott. Idag äter jag även b- och c-vitamin, omega 3, selen, jod, järn, zink, kalium, Q10 och en del aminosyror. För att ytterligare stärka immunförsvaret äter jag lågkolhydratkost. Hur mår jag idag? Jotack, inte helt 100, men jag tror att jag fortfarande skulle ha varit sjukskriven om jag inte hade ändrat mina vanor. Jag använder också naturlig progesteronkräm vilket ledde till att jag blev av med min PMS. Det gäller att balansera hela kroppen och se helheten. Hoppas du hittar ett sätt som fungerar för dig!
Anna says
Hej Pernilla
Vad tacksam jag blev för ditt svar. Jag har mått dåligt i över 20 år och med jämna mellanrum har jag gått till läkaren för att få hjälp. Självklart har det tagits prover men eftersom svaren har varit riktigt bra, tom bättre än normala för min ålder, har det tagit stopp. Själv blev jag bara mer och mer förvirrad och förtvivlad – för hur kunde jag må så dåligt, ha värk, vara deprimerad och vara så förbannat trött om allt var bra???
Idag mår jag bättre, bara vetskapen om vad det är som gör att jag mår som jag gör har fått mig att må bättre. Tack vare ditt råd gick jag och köpte mig ett riktigt bra mineral och vitamin tillskott och jag försöker att anpassa mig och lyssna på min kropp så gott det går med ett steg i taget.
Jag har tagit åt mig dina råd och önskar dig allt gott!
Stor kram
Anna
My says
Hej Anna!
Är lite i samma sits. Född med binjureutmattning och när en vän nämnde det kunde vara b.u, läste jag in mig i ämnet. Efter 6 månade på Adrekomp och ashwagandha blev jag frisk. Ett efter ett lyfte symptomen: depressionen, ångesten, stor slembildning i näsa och hals, hjärndimma (koncentrations och minnessvårigheter psykiatrin inte kunnat lösa på 20 år. Är idag sjukpensionär), obotlig svamp från huvud till tår samt den EXTREMA tröttheten.
Efter att ha fått sluta m behandlingen inför ett kommande ACTH test kom dock symptomen tillbaka efter en vecka och trots påbörjad behandling igen, är jag sjuk igen men jag var frisk i flera veckor efter att ha varit sjuk i decennier så nu vet jag vad som felar mig och varför varken vården eller psykiatrin hjälpt mig. Binjureutmattning isolerar en och förstör ens liv. Detta måste uppmärksammas!
Monica says
Hej My!
Hur mår du idag?
Vänliga hälsningar
Monica
Ellen Bergsten says
Hej och tack för värdefull information! Jag har så gott som alla symtom på binjureutmattning, tagit s-kortisol vid två tillfällen under hösten (207 första gången o 283 anda gången, morgonvärden). Har fått SSRI insatt pga depression, inte blivit piggare än så länge, snarare tvärtom. Så till min fråga; om/hur påverkar SSRI trötta binjurar??
Anna Sparre @ 4health.se says
Lyssna här: https://4health.se/146-dr-cecilia-furst-ssri-antidepressiva-lakemedel
Lina says
Kan jag dricka rooibos te vid eventuell binjureutmattnkng?
Linda says
Hej! Jag hittade hit efter att min läkare konstaterat att jag har lågt kortisol, men inte tillräckligt lågt för att behandla. Där var det punkt slut, inga tips om vad jag kunde göra själv.
Du skriver att det kan vara bra med tillskott av salt för att få behålla vätska. Jag kissat jämt! Jag kissar ofta och mycket. När jag har druckit så känns det som att det vill ut nästan direkt. Kan det bero på binjureutmattning?
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, nu är de här inläggen ganska många år gamla, man brukar numera prata om HPA-axel dysfunktion. Rek dig att lyssna på podcasten 4health med Anna Sparre för att få mer matnyttig kunskap om din kropp och hälsa. Men ja, det stämmer. När du stressat länge så kommer regleringen av salt att bli sämre eftersom binurarna även är ansvariga för hormoner som reglerar salt- och vätskebalans. Ditt behov av salt ökar
göran says
vasopresin kolla https://en.wikipedia.org/wiki/Vasopressin
Kissar mycket betyder att något är fel. mät mängden
Njurarna kan vara skadade eller så är det hormoner som påverkar urinmängden och det är många hormoner som kan påverka.
Diabetes kollat antar jag.
Addison’s disease
göran says
vasopresin kolla https://en.wikipedia.org/wiki/Vasopressin
Kissar mycket betyder att något är fel. mät mängden
Njurarna kan vara skadade eller så är det hormoner som påverkar urinmängden och det är många hormoner som kan påverka.
Diabetes kollat antar jag.
Addison’s disease
Mia says
Hej!
Jag är en kvinna som haft binjureproblem hela livet och det upptäcktes sedermera Graves sjukdom. Jag bor lyhört vilket gör att jag inte kan sova och sömntabletter biter ej. (Letar annat boende men ser mörkt ut)
Jag är i desperat behov av hjälp då jag antingen ligger helt sängbunden eller har sån ångest att jag kollapsar efter ett tag. Vet ej om du läser denna sida men att hitta någon som kan binjurarna finns ej häromkring. HJÄLP!! Jag kan inte leva såhär.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Mia!
Du är mycket välkommen att kontakta oss för konsultation om du vill ha vår hjälp.
Läs gärna mer om Graves via inläggen här på sidan också: https://4health.se/?s=graves
Mia says
Tusen tack för svar. Kontaktar er under morgondagen. <3 <3
Monica says
Hej Anna!
Letar o letar men hittar inte om du skrivit något om detta nedan.
Kan du länka?🙏
Vänligen
Monica
Om du lider av sköldkörtelproblem som egentligen beror på binjurarna så kan medicinering med sköldkörtelhormon i slutändan förvärra tillståndet (kommer att skriva mer om obalans i sköldkörteln vid ett senare tillfälle
Anna Sparre @ 4health.se says
Lyssna på 111 bl.a. https://4health.se/111-acceptera-inte-din-diagnos-–-en-guide-till-nedsatt-skoldkortelfunktion-och-autoimmuna-sjukdomar-och-lite-om-stress-och-utmattning
Ellan says
Hej Anna,
Tack för all din kunskap du delar med dig här och i dina fantastiska poddavsnitt.
Mia Lundin förespråkar i första hand Serotonin (5htp, eller tyrosin) för att hjälpa binjurarna ur binjuretrötthet (som vi tidigare benämnde binjureutmattning)
Hur ser du kring det idag? Detta inlägg har ju några år på nacken även om alla punkter fortfarande är högst relevanta.
Har du några andra råd? Eller är du i färd med nytt poddavsnitt om detta framöver?
Anna Sparre @ 4health.se says
nu blandar du äpplen och apelsiner lite 🙂
Tyrosin är ngt helt annat som bygger bl.a. sköldkörtelhormon. 5htp består av tryptofan bl.a.
Men man kan må bra av att använda lite 5htp ibland eftersom det omsätts försnabbt vid stress. Det är bok ingen lösning, utan symtomlindring
Och ja, dessa inlägg har några år på nacken