Många undrar över hur vid bäst äter hälsosamt utan att påverka klimatet alltför negativt. Jag har skrivit ett par inlägg om detta, bl.a. här: https://4health.se/ratt-mat-for-klimatet-miljoguide
Se också inlägg via taggen miljö: https://4health.se/tag/miljo och sök på min köttguide respektive fiskguide
Skogsarealerna i Europa ökar för att vi överger jordbruksmark, men en del av klimatvinsterna av det äts upp av att vi i stället importerar varor som leder till avskogning i andra delar av världen. Vi svenskar bidrar till avskogningen främst genom import av palmolja, brasilianskt nötkött och soja som används till djurfoder.
Så det du kan tänka på särskilt (förutom allt jag skrivit om tidigare) är att:
- Undvika “konventionellt” uppfött kött (som ofta utfodras med soja) och istället äta lite mindre kött men av bättre kvalitet – dvs gräsbeteskött och vilt etc.
- Undvika produkter med palmolja
- Undvika importerat kött
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184636
Senaste kommentarer