Jag har tidigare skrivit ett inlägg om varför inte frukt gynnar viktnedgång. Det är fortfarande ett av de mest lästa inläggen som du hittar här: https://4health.se/varfor-frukt-inte-gynnar-viktnedgang
Alla inlägg och poddavsnitt
Surt eller basiskt vatten
En mindre svensk undersökning gjordes på kvinnor som dricker surt respektive basiskt (dvs hårt) vatten. 50 kvinnor i en grupp med vatten under 6,5 i pH-värde och 50 stycken kvinnor med vatten med ett pH-värde på minst 7,0.
Studien visade att de som dricker surt vatten har mer hälsoproblem än de med hårt vatten.
Resultat hälsoproblem: antal i sura respektive antal i basiska gruppen
- Hjärt- och kärlproblem 18 resp. 10 st
- Mag- och tarmproblem 41 resp. 20 st
- Hudproblem 48 resp. 19 st
- Muskelvärk 8 resp. 2 st
Man antar att detta beror på skillnaden i mineralinnehåll i vattnet. Det sura vattnet är mineralfattigt, medan det hårda vattnet är rikt på bl.a. kalcium och magnesium. Men det sura vattnet innehöll också högre halter av giftiga tungmetaller.
Mitt tips: Dricksvatten kan du själv filtrera med ett kolfilter för att bli av med tungmetaller. Anna- och Britakannorna är några enkla lösningar. Tänk dock på att mineralinnehållet då blir lägre. Äter du näringstät kost får du dock i dig de mineraler du behöver – nötter tex är en utmärkt källa för nästan alla mineraler.
Biggest Loser (USA)
Programmet som sponsras av flingor, bröd och snabbmatskedjor. Vad ska man säga…
Jo, jag ska börja med det positiva. Jag är imponerad av deltagarna. Inget snack. Vilken disciplin det krävs för att räkna kalorier och träna så hårt!
Fungerar det då?
Ja visst, så länge man tycker det är ok att behöva räkna varenda kalori och träna stenhårt hela tiden så kan man hålla vikten på detta sätt. Men för de flesta är inte kaloriräkning ett hållbart alternativ. Och den blodsocker- och insulinstimulerande maten är sjukdomsframkallande på så många sätt. Diabetes är bara förnamnet, den inflammatoriska effekten kan dessutom skapa hjärt- och kärlsjukdom.
En annan intressant observation jag gjorde var en diskussion mellan tränaren Bob och en deltagare. Bob säger: “Du bör nog äta något mer än bara broccoli och protein eftersom du tränar så hårt.” Inte en skymt av sponsrade flingor och bröd när deltagarna äter “på riktigt”, utan bara i de tydligt regisserade avsnitten med produktplaceringar. Jag tror inte att deltagarna äter så mycket av de onyttiga sponsrande livsmedel som man vill ge sken av. Bra för deltagarna, men hemskt att lura världens befolkning att de tomma kalorierna som utgör bröd och flingor skulle vara bra för viktnedgång.
Särskilt med tanke på de siffror de nämnde i gårdagens avsnitt: I USA kostar cancer 90 miljarder dollar årligen, medan fetma kostar 147 miljarder dollar. Miljarder dollar… räkna nollorna i det du!
Mjölkfett – är det nyttigt med mejeriprodukter?
Man kan fundera över om vi verkligen är anpassade till att dricka den mjölk som korna ger sina kalvar, men det är inte många som vill vara helt utan mjölkprodukter. Vilka mjölkprodukter ska man i så fall välja för att bäst gynna sin hälsa?
Medan mjölksocker och mjölkproteiner kan konstateras ha negativa effekter på hälsan, visar studier att mjölkfett kan främja hälsan.
Problemet med mjölkproteiner är att de liknar våra hormoner och därför kan fastna i de receptorer som normalt tar emot dessa hormoner. Detta tror man påverkar en mängd olika hälsoproblem, såsom koncentrationssvårigheter och ADHD.
Mjölksocker, laktos, är en sockerart och påverkar alltså blodsocker och insulin på samma sätt som andra snabba kolhydrater.
Mjölkfettet däremot har i forskning visats skydda mot hjärt- och kärlsjukdom, förbättra blodsockervärden hos personer med typ 2 diabetes och skydda mot metabolt syndrom. Ett högt intag av mjölkprodukter har i vissa studier också kopplats till en lägre kroppsvikt.
Så sammanfattningsvis – välj de feta mjölkprodukterna, ät mejeriprodukter istället för att dricka dem!
Akrylamid
När jag skrev inlägget om varför man bör fundera över att minska sin brödkonsumtion häromdagen beskrev jag 3 anledningar, men glömde en viktig anledning – akrylamid.
Kanske känner du till akrylamid efter skriverierna om framförallt chips för några år sedan (och såklart – Rhoca-Gil från tunnelbygget vid Hallandsåsen). Akrylamid är ett nervgift och en carcinogen, dvs potentiellt cancerframkallande. Och det är inte bara chips och Rhoca-Gil som innehåller akrylamid.
Akrylamid kan bildas vid upphettning av kolhydratrika livsmedel. Genom så kallade maillardreaktioner som sker när sockerarter reagerar med vissa aminosyror (asparagin tror man) bildas bl.a. akrylamid. Detta sker framförallt genom upphettning vid höga temperaturer och/eller under lång tid. Så kolhydratrika livsmedel som man har “överbakat” är källor för akrylamid. De största källorna till akrylamidintag är potatisbaserade produkter, som chips och pommes frites samt spannmålsbaserade produkter som bröd, flingor och knäckebröd.
Senaste kommentarer