Nu på hösten när soltimmarna blir färre är det dags att tänka på att på få i sig tillräckligt med D-vitamin. Vitaminet har många viktiga funktioner i kroppen. I tidigare inlägg om att D-vitamin funkar bättre än influensavaccin (https://4health.se/vitamin-d-mer-effektivt-an-influensavaccin) har jag berättat om hur vitaminet spelar roll för att immunförsvaret ska vara i bra trim. Omsättningen av D-vitamin är till viss del genetisk och gör att vissa kan behöva få i sig mer för att ha normala nivåer i blodet. Även D-vitaminreceptorns effektivitet beror till dels på genetik. D-vitaminreceptorn testas bl.a. i DNA Health
Multipel Skleros (MS) är en autoimmun sjukdom som förstör nervernas myelin. Både genetik och miljöfaktorer har länkats till risken att få MS. Tidigare har man sett i studier att lågt D-vitamin är vanligt hos dem med MS, men inte vetat om det kan vara en orsak till sjukdomen. I observationsstudier har man sett att personer med låga D-vitaminnivåer har en mer aggressiv MS tidigt i sjukdomsförloppet och en annan studie visade att bra nivåer av vitaminet skyddar mot att få sjukdomen.
Forskarna kunde nu visa att personer med låga D-vitaminnivåer OCH genetiska varianter som ger låga D-vitaminnivåer också hade högre risk att få MS. Studien gjordes med en forskningsmetod som gör att man anser att det går att utesluta att effekten beror på livsstilsfaktorer.
På våra breddgrader är det väldigt svårt att enbart via kosten och solljus få i sig tillräckligt med D-vitamin. Lever (även fiskleverolja), fet fisk, och äggula är exempel på bra D-vitaminkällor. En vegetabilisk källa till D-vitamin är svamp. Men många som äter allsidigt kan ändå behöva ta ett bra kosttillskott med D-vitamin under vinterhalvåret, för att komma upp i tillräckliga nivåer.
Själv försöker jag vara ute mycket året om för att få dagsljus och solljus – vilket är viktigt av många anledningar (lyssna bl.a. här: https://4health.se/98-solljus-mer-an-bara-d-vitamin ). Men D-vitaminproduktionen är det som ni vet sämre av när solen står lågt på vinterhalvåret, så då använder jag tillskott. I år testar jag det tillskott du ser på bilden (bland mina älskade örter), ett som även innehåller vitamin K2 (som tillsammans med D-vitamin är viktigt för skelettet – lyssna här: https://4health.se/106-benskorhet-myter-om-mejerierkalcium-och-massor-om-mineraler-och-vitaminer ) och synergisten Astaxantin.
Inlägg i samarbete med Katarina Hagberg
Lämna ett svar