Glycin är en aminosyra som du hittar rikligt i kollagenrik mat. Alltså i saker som brosk, ben/ benbuljong, fiskskinn, räkskal och liknande. Lyssna gärna på avsnitt 88 av podcasten där vi pratar mer om kollagen, gelatin och glycin.
Glycin används i kroppens avgiftning i fas 2, där aminosyran både ingår som en del i glutation, men även själv kan konjugera till gifter.
Äter du inte tillräckligt med kollagenrik mat så kan du ta glycin som tillskott. Särskilt om det skulle visa sig i tester att din avgiftning inte fungerar som den ska (tex i ett orgnic acids test eller i ett genetiskt test)
Liksom andra aminosyror ska glycin helst inte tas med mat, utan mellan måltider. För att slippa konkurrens med andra aminosyror i maten.
Glycin – kan med fördel tas på kvällen eftersom det har en lugnande effekt. Läs mer om glycin i tidigare inlägg på tema sömn https://4health.se/somnexperimentet-del-2-glycin-och-somn och https://4health.se/somnexperimentet-del-3-utvarderingen-av-glycin-for-att-sova-battre
Mitt glycin kommer härifrån: http://www.femalebalanceshop.com/glycin
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Mackan says
Hej Anna. Är det någon skillnad på Body Science Glycine och Thorne’s? Det är väldigt stor prisskillnad på produkterna.
Anna Sparre @ 4health.se says
Vet ej. Thorne i min erfarenhet har väldigt bra/hög kvalitet
Delara says
Hej!
Jag har hört att aminosyror tas upp bättre tillsammans med fett.
Bör jag ta glycinet med fett?
Hur lång tid ska det gå innan/efter mat?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Delara
Anna Sparre @ 4health.se says
tycker att man ska ta fastande, dvs minst 30 min innan och 2h efter mat
Lars Conon says
Glycin kan göda snabbväxande cancerceller. Karolinska söker bidrag till forskning i ämnet.