För det första – det mest grundläggande är ta bort så mycket giftexponering du kan. Att välja ekologisk mat och att inte kleta på ”vanlig” bodylotion och andra kroppsvårdsprodukter är grundläggande. Lyssna gärna på podcastavsnitt 108 och 110 som båda handlar om hur du ”giftbantar”.
Just hudvårdsprodukter innehåller mycket kemikalier som tas upp via huden och sen måste tas hand om i levern och kroppens andra avgiftninsgorgan. Läs mer via taggen hud & hår och lyssna även på podcastavsnitt 22 om naturlig hud- och hårvård.
För det andra(!) Ibland promotas långvarig fasta eller juicefasta för leverns skull och kallas för detox. Detox, eller avgiftning, eller biotransformation, är något som pågår hela tiden, inte en tillfällig grej som händer medan vi fastar. En lång så kallad ”detox-kur” är inte alls det bästa för att ”detoxa” kroppen eftersom levern behöver massor med ämnen, och i synnerhet aminosyror (protein alltså) tex. för att bilda glutation, den vixtigaste antioxidanten som är involverad i nästan alla faser av biotransformationen. Vi behöver också äta svavelrika proteiner, eftersom även svavel är involverat och hjälper till i avgiftningsprocessen. Många gifter tas dessutom hand om genom konjugering med aminosyror såsom glycin i levern (fas 2).
En långvarig fasta (mer än 24 timmar) gör vidare att kroppen nedreglerar biotransformationen (avgiftningsmekanismen alltså). Det som händer vid fasta är att lipolysen, alltså nedbrytningen av våra fettdepåer, ökar. I våra fettdepåer har vi fettlösliga gifter lagrade. Alltså frigörs mer gifter när vi fastar. Kroppen är då smart nog att nedreglera fas 1 av biotransformationen, troligen för att fas 2 inte ska halka efter trots att fas 2 inte får alla näringsämnen den behöver. Som du kanske minns från tidigare inlägg (https://4health.se/detox-i-verkligheten-del-4-levern-och-avgiftning-i-fas-1-och-2) så är ju det farligaste för kroppen oftast mellanprodukterna, de som bildas efter fas 1, men innan fas 2. Så svält/ långvarig fasta gör att mer gifter frisätts från fettdepåerna, vilket gör att avgiftningsmekanismen saktar ner för att inte de mycket reaktiva mellanprodukterna ska skada kroppens vävnader.
För det tredje behöver vi antioxidanter. Antioxidanter är mycket viktiga om fas 1 är aktiv. Vi behöver antioxidanter som tex vitamin C och E för ämnena som bildas efter fas 1
Alltså; för att effektivt kunna utsöndra giftiga ämnen så behöver fas 1 att vi tillför kroppen antioxidanter, och fas 2 att vi tillför kroppen näringsämnen som tex proteiner.
En kortare fasta på max 24 timmar kan däremot vara ett bra sätt att ge kroppen andrum och låta biotranformationen hålla igång utan att vi proppar tarmar och blod fullt med en massa nytt att ta hand om.
Förutom ämnen som aminosyror och antioxidanter, så är det viktigt att vi inte har brist på saker som tex B-vitaminer, järn, zink och selen. Du som har läst tidigare delar av serien har kunnat snappa upp hur viktiga dessa ämnen är i avgiftningens olika faser. För att få i dig dessa ämnen behöver du äta en väldigt näringstät kost. Det betyder alltså att du behöver mycket grönsaker och även animaliska produkter som tex fisk och ägg. Världens bästa näringstillskott är ekologisk inälvsmat, som tex lever. I lever finns rikligt med ämnen som tex järn, B-vitaminer och C-vitamin, vilka alla behövs för biotransformationen. Dessutom finns det zink, jod och selen, vilket annars är ämnen som kan vara svåra att få i sig i tillräcklig mängd, men som du behöver för att ha en god avgiftning.
Men förutom de grundläggande essentiella näringsämnen som behövs för biotransformationen, så finns det ytterligare ämnen som kan stötta upp och hjälpa till.
Det finns både ämnen som vi får i oss som bromsar biotransformationen (avgiftningen alltså) och ämnen som stimulerar den.
Som jag skrivit om tidigare i den här serien så är det generellt ett problem om fas 1 arbetar på i högt tempo, men fas 2 halkar efter. Då kan det bildas och ansamlas mycket reaktiva mellanprodukter som kan göra stor skada. Så ämnen som stimulerar avgiftningens andra faser, och särskilt fas 2, är ofta det vi är ute efter. Och gärna ämnen som balanserar fas 1 och 2, tex genom att stimulera fas 2 mer, eller att till och med sakta ner fas 1 något.
Exempel på mat och ämnen som är positiva för vår biotransformation i det här avseendet är indole-3-carbinol som finns i kålfamiljen (Brassica), dvs i broccoli, vitkål, grönkål osv. Kål och indole-3-carbinol kommer att få ett eget inlägg.
Även mjölktistel (silymarin) och gurkmeja (kurkumin) kommer att få egna inlägg. Detta är ämnen som kan uppreglera fas 2 och nedreglera/balansera fas 1.
Ellaginsyra (Ellagic acid) är en antioxidant (fenol) som finns i bär som hallon, nötter som valnötter och granatäpple. Ellaginsyra balanserar fas 1 och 2 genom att sakta ner fas 1 och stimulera fas 2.
Limonen utgör viktiga smakämnen i citron och apelsin. Det finns i kummin, dillfrön, i citrusskal och citrusfrukter (utom grapefrukt). Limonen stimulerar och inducerar både fas 1 och fas 2.
Detta var några exempel. Vi ska ta upp mycket fler ämnen och mat i egna inlägg. Men vad jag också vill ta upp här, är att vi också behöver de grundläggande ämnena för att biotransformationen ska fungera. Vi behöver alltså äta näringstät mat så att vi har de aminosyror, vitaminer etc som behövs för att kroppen ska kunna göra sitt jobb efter bästa förmåga.
I kommande inlägg i den här serien ska vi ta upp olika sorters mat och tillskott som kan supporta kroppens biotransformation, dvs avgiftning. Häng med!
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Jag vände mig till Female Balance Shop som har många bra tillskott för just detta ändamål – att stärka, stötta och stimulera avgiftningsmekanismen i kroppen. Och de var så schyssta att de sponsrar den här inläggsserien med tillskott som jag testar och demonstrerar. Men mer om de olika ämnena i kosten och i tillskott i kommande inlägg!
Lämna ett svar