I en artikel i Läkartidningen granskas det vetenskapliga underlaget för påståendet att en måttlig alkoholkonsumtion ger en positiv hälsoeffekt. Slutsatsen är att det inte finns några belägg för att alkoholkonsumtion skulle vara hälsosam.
Men Fredrik Nyström säger tvärtom och står upp för sin egen studie. Via länken nedan kan du se en kort debatt mellan Sven Andreasson och Fredrik Nyström, vars åsikter om alkohol gått i sär sedan länge. Läs tidigare inlägg om detta bl.a. https://4health.se/lite-alkohol-inte-bra-for-halsan-trots-allt och https://4health.se/fredrik-nystrom-sagar-ny-studie
Under de senaste 40 åren har en rad studier funnit ett samband mellan måttlig alkoholkonsumtion och minskad dödlighet, särskilt minskad risk för hjärt–kärlsjukdom. I artikeln i Läkartidningen granskas det vetenskapliga underlaget.
Det vetenskapliga stödet för skyddande hälsoeffekter av måttligt drickande är svagare än vad som i allmänhet uppfattas. Inga kvalitetsstudier (randomiserade kontrollerade studier) har påvisat positiva effekter. De studier som antytt att alkohol i måttlig mängd är bra för hälsan är observationsstudier, vilka begränsas av metodologiska problem som förväxlingsfaktorer och felklassificering.
Författarna till artikeln menar att rådgivning och allmänna folkhälsoriktlinjer bör avråda från alkoholkonsumtion.
Men professor står mot professor och i Aktuellt möttes Fredrik Nyström och Sven Andreasson öga mot öga på ämnet.
Sven Andrásson, professor i socialmedicin och verksam som överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm, har varit med och analyserat den forskning som påstås visa att måttligt drickande ger ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Undersökningen, som beställts av bland annat nykterhetsrörelsen, visar att påståendet saknar belägg. Med åren har det gradvis blivit mer tveksamheter kring den här forskningen, främst gäller det metoden. Det handlar om bakgrundfaktorer som forskningen inte tagit hänsyn till. Om måttlig alkoholkonsumtion är förenat med en bra livsstil i övrigt så verkar det ju som om det är alkoholen som ger ett bättre hälsoutfall när det egentligen är livsstilen som sådan.
Fredrik Nyström, professor i internmedicin och som själv gjort studier på rödvin, försvarar alkoholens hälsofrämjande effekter. Han arbetar med hjärt- och kärlsjukdomar och blev arg över forskargruppens slutsatser.
Fredriks åsikt är att: Människor som dricker varje dag varje dag ofta även har andra problem och att det ofta är kopplat till negativa hälsofaktorer som rökning och dålig kost. Att alkoholen ändå står ut som en skyddsfaktor i sammanhanget är extra övertygande, tycker Fredrik.
Mer på temat alkohol https://4health.se/?s=alkohol
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/het-debatt-om-alkoholens-pastadda-fordelar
Lämna ett svar