En del av er kommer att tycka att det här receptet innehåller för mycket kolhydrater. I så fall kan ni testa det här receptet istället – bättre ur den synvinkeln: https://4health.se/nyttiga-chokladbollar
Det här ska ses som ett nyttigare alternativ till barnen t.ex., eller istället för någon köpt energibar. Och dessutom är de “allergifria” i form av egenkontrollerat gluten- och mjölkfria. Att göra själv är ju ett utmärkt sätt att slippa onödiga tillsatser, själv ha koll på vilka fetter som används och hur mycket socker det är i, och dessutom ett bra sätt att umgås med dina barn. Gör det till en tradition att tillsammans göra fredags- eller lördagsmyset, både roligt och ett bra sätt att lära barnen att snabba kolhydrater inte bara kommer fallande från himlen 😉
- ca 1,5 dl ekologiskt kokosfett
- 2 msk kakao (jag använder gärna mer kakao än detta, tex det dubbla)
- 2-3 msk honung
- 3 dl glutenfria havregryn
- 1-2 msk vatten eller kallt kaffe
- lite salt
- kokos att rulla i
Blanda alla ingredienser utom kokos och smaka av med salt och eventuellt extra honung
Rulla till bollar och rulla dem sedan i kokos
Klart!
Maria says
Mitt recept är snarlikt det du har i länken ovan men då barnen gillar pärlsocker uppepå utesluter jag honungen i smeten och rullar i en blandning av kokos och pärlsocker. Minskar den totala sötman men ger kraset och den initiala smaken av sött. Är det till vuxna tar jag dock hellre honung i smeten och rullar i bara kokos.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra tips!