Resultatet av en intervju som jag gjorde med tidningen ToppHälsa angående ett holistiskt synsätt på hälsa och vikt går att läsa här:
http://www.topphalsa.se/artiklar/At-smart/sov-mer-stressa-mindre/
God väg till hälsa
Lär dig hur kroppen fungerar och påverka rätt processer i din kropp
[Läs mer...]
Resultatet av en intervju som jag gjorde med tidningen ToppHälsa angående ett holistiskt synsätt på hälsa och vikt går att läsa här:
http://www.topphalsa.se/artiklar/At-smart/sov-mer-stressa-mindre/
Jag vet inte om detta enkla recept får kallas tryffel, men det smakar underbart och det är definitivt nyttigare än de flesta recept!
Ingredienser:
Smör (riktigt smör naturligtvis, använd aldrig margarin el. dyl)
Kakao
Honung
Låt en bit smör stå framme en stund och mjukna
Blanda ner kakao i smöret, lite i taget tills blandningen fått en fin brun färg. Ta inte för mycket kakao, då blir smaken för bitter
Söta med lite honung
Forma till tryfflar med en liten sked eller med händerna
Sila kakao över tryfflarna, eller rulla tryfflarna i kakao
Tricket för att detta recept ska bli så nyttigt som möjligt är att minska på honungen efter hand. Första gången man gör dem vill man gärna söta ganska mycket så att det smakar som “vanlig” choklad. Är man en chokladälskare brukar man kunna minska sötningen med tiden och ändå uppskatta smaken
Gillar man ischoklad så gör samma recept, men använd kokosfett istället för smör. Sätt de färdiga tryfflarna i kylskåpet så att de stelnar.
Visste du förresten att kakao är en nyttig antioxidant? Kakao innehåller också bl.a. Magnesium, som är en viktig mineral, och har dessutom visat sig ha en blodtryckssänkande effekt.
Dock är kakao en ofta besprutad växt, så det kan vara en idé att fundera över om man vill investera i ekologisk kakao för att slippa kemiska besprutningsmedel.
Tips: Använd kategorierna under rubriken Hälsotips längst ner i högra kolumnen för att sortera ut de inlägg du är intresserad av, t.ex. recept
Rune Larsson är ultradistanslöpare. Han laddar gärna med sill eller rostbiff innan ett lopp. Sämre gick det på den tiden då han trodde på myten att pasta var den enda maten man skulle äta innan tävling. Se hans föreläsning på nedan länk. Rekommenderar att se från 9 min 53 sekunder för att höra delen om kost inför ett lopp.
Läs även tidigare inlägg om att idrotta på fettdrift istället för att kolhydratladda
Problemet med sallader är ofta att de inte är tillräckligt mättande. Dels är de kalla, vilket mättar sämre än varm mat, dels innehåller ju vanlig sallad, gurka etc mest en massa vatten. Varma dagar och som picknick är det dock gott och praktiskt med sallader. Den här är en matig variant och dessutom enkel och bra!
Ingredienser (2-3 personer):
Blandad sallad ca 2-300 g
0,5-1 grillad eller ugnsbakad kyckling
Parmesanost
Valnötter
Om önskas: selleri och äpple eller grönsak efter smak
Majonäs:
1 äggula
rapsolja
citron
salt och peppar
eventuellt vitlök
Dela kycklingen i mindre bitar
Blanda sallad, kyckling och eventuellt bitar av selleri, äpple eller annan grönsak.
Hyvla parmesan över
Hacka valnötterna och strö över salladen
Gör egen citronmajonäs eller aioli till:
Vispa en äggula (använd gärna elvispen på låg effekt) och droppa i rapsolja mycket långsamt i början. När du ser att det börjar blanda sig bra utan att skära sig kan du öka takten på oljan lite tills det blivit majonäs. Pressa i citron, smaksätt med salt och peppar. Om du vill ha aioli så pressa i vitlök.
Jag vet att flera av er läsare har bakgrund bl.a. inom medicin och vill därför tipsa om ett par böcker skrivna av läkare. Den ena är nyutkommen och den andra kommer snart, så jag har ännu inte själv hunnit läsa dem, men är de bra hamnar de bland övriga bra lästips (se i menyerna)
I detta podcastregister kan du se En översikt av samtliga podcastavsnitt med beskrivningar av avsnitten i datumordning, nyast först. Informationen kommer direkt från … [Läs mer...] about PODCAST-REGISTER
Senaste kommentarer