Nästan alla jag pratar med blir uppriktigt förvånade när jag tar upp ämnet, särskilt alla kvinnor som pliktskyldigt stoppar i sig sina frukter 5 gånger om dagen, så jag tror att det kräver en förklaring.
Frukt är nyttigt, det innehåller vitaminer och antioxidanter. Men det kan lätt hindra viktnedgång.
Frukt är sött, det innehåller socker, både i form av fruktos och glukos. Därför höjer det blodsockret. Vi stimulerar det fettinlagrande hormonet insulin genom att höja blodsockret.
Men, invänder någon, frukt har ju lågt GI. Sockerarten fruktos har lågt GI eftersom det måste göras om till glukos i levern innan det kommer ut i blodet och påverkar blodsockernivån. GI-värdet uppmäts bara under 120 min, därför hinner man inte riktigt se effekten.
Det är till och med så att just fruktos är den mest fettinlagrande sockerarten. Anledningen är bl.a. just det att den omvandlas till glukos (blodsocker) i levern, vilket tar ett tag. När omvandlingen är klar är ofta förråden för glukos (glykogenlagren) fulla och fruktosen som blivit glukos omvandlas då till fett.
Fruktens söta smak blockerar även mättnadssignalerna, det stimulerar alltså aptiten.
De flesta behöver inte utesluta frukt, men 5 om dan kan bli lite mycket. Undvik särskilt drycker sötade med fruktos eller fruktos som på annat sätt är taget ur sitt naturliga sammanhang. Vill man gå ner i vikt, men ändå se till att få i sig mycket antioxidanter och vitaminer så satsa på färgrika grönsaker, helst sådana som växer ovanför jorden eftersom dessa innehåller mindre socker, samt på bär som är laddade med antioxidanter (mer vitaminer per sockerenhet kan man säga)
Senaste kommentarer