Populärast den här månaden är inlägget om cancerrisk av vanligt konserveringsmedel
https://4health.se/nitriter-konserveringsmedel-och-cancerrisk- På andra plats: om träning på lowcarb
https://4health.se/fat-and-protein-built-this-body - Om att besegra sin MS med hjälp av kost och träning
https://4health.se/kicka-skiten-ur-ms - Om kokosnötkoncentrat (en nyttig efterrätt)
https://4health.se/nagon-som-anvant-detta-creamed-coconut - Fat and protein built this body – carbs didn’t!
https://4health.se/…carbs-didn’t - Hur fungerar äggkokning?
https://4health.se/aggkokning
Alla inlägg och poddavsnitt
Kanel och dess hälsoeffekter
I kanel finns antimikroba ämnen (dvs ämnen som skyddar mot mikrober såsom bakterier). Ämnena i kanel kallas cinnamaldehyder.
Cinnamaldehyd är mest känt för sin bakteriedödande effekt (undersökt bl.a. för att påvisa kaneltuggummins effekt på munhälsan), men även för sin svampdödande effekt. Det verkar hämmande bl.a. på “kycklingbakterierna” kampylobakter och salmonella.
Det finns även studier som tyder på att kanel kan förebygga cancer, och det verkar dessutom ha en blodtryckssänkande effekt.
Filmklippet: Lierre Keith Vegomyten
Här är ett filmklipp med Lierre Keith där hon berättar om delar av det hon skriver om i sin bok “Vegomyten” (en av de viktigaste böcker som skrivits). En del av er har redan sett det, men om man inte redan läst boken så se åtminstone filmklippet (även om boken säger betydligt mer)
Lierre Keith skriver i boken Vegomyten om varför en vegankost och spannmål inte bara skadar hälsan utan faktiskt är det största hotet mot miljön.
Därför fungerar mental träning
Som Olof Röhlander skulle uttrycka det “Det blir alltid som man tänkt sig”. Många idrottare arbetar med mental träning där de föreställer sig det perfekta loppet, hur tävlingen ska gå eller hur de flyger äver höjdhoppsribban.
Våra tankar styr våra känslor, som i sin tur påverkar kroppens reaktioner och handlingar.
Att mental träning och arbetet med målbilder fungerar beror på flera saker. Man arbetar hårdare och mer målmedvetet för att uppnå sina mål. Man blir mer motiverad och släpper negativa känslor som prestationsångest. Det undermedvetna påverkas av de nya målbilderna och tar in dem som om de vore redan uppnådda sanningar. Självförtroendet och tilltron höjs när målbilderna blir verkliga i det inre – och ger resultat i det yttre.
Det här är inte hokus pokus på något sätt. När du föreställer dig något i bilder aktiveras celler i hjärnans syncentra, samma område i hjärnan som tar in de verkliga synintrycken.
Du kan enkelt testa själv. Låt bli att älta eventuella negativa händelser idag. Fira och förstärk däremot allt positivt. Tillåt dig gärna ett litet glädjetjut 🙂 Det kan vara hur trivialt som helst – du tog dig ut för en hälsosam promenad (tjohoo), du hittade en femma :), vad som helst. Du ska se att det fortsätter av sig själv till slut – du kommer in i ett flow!
Middag a la Barbados
Det här är det billigaste du kan äta på restaurang på Barbados. Alldeles utmärkt eftersom det är nyttigt också! (recepttips längst ner) Tyvärr gör väl inte bilden, som är tagen i mörker med mobilen, den superfärska maträtten rättvisa.
Priserna är höga , särskilt om man försöker äta som man gör hemma: ett paket smör 450 gram 42 kr, mjölk ca 20 kr litern, grädde 90 kr litern, ett choklad 30 kr etc, grönsaker för ca 30-100 kr/ kilo. Köper man däremot fisk på fiskmarknaden kostar det inte mer än 50-80 kr/ kilo. Kött är också ok.
På restaurang kostar en pizza runt 200 kr, men maten på bilden som är mer än vad jag kunde äta upp trots en massa fysisk aktivitet (stor tallrik – varje fiskbit var större än min hand), kostar 90 kr.
Fisken på bilden är Marlin (spjutfisk), vilket är en relativt fet fisk – inte som lax och sill, men åt tonfiskhållet.Till det serveras härligt fet coleslaw och aioliliknande sås.
Det är verkligen supergott och fräscht att äta färsk fisk plain med krämig coleslaw. Kommer att börja laga det oftare hemma. Nu använder dom en underbar kryddblandning som man får försöka efterlikna bäst man kan och orkar.
Receptförslag:
Fisk:
- Färska fiskkotletter/filéer
- Blandade örter, tex. timjan, gräslök, koriander
- vitlök
- salt och peppar
- lime eller citronsaft
Coleslaw:
- Vitkål (och rödkål om du vill)
- Majonnäs eller äggulor och olja (se aiolireceptet nedan)
Aioli:
Se https://4health.se/god-aioli
Förbered aiolin enligt recept. Om du vill använda hemmagjord majonnäs till coleslaw kan du göra extra mycket till aiolin och blanda i vitlöken efteråt (i den del som ska bli aioli).
Gör coleslaw genom att finstrimla vitkål och blanda med majonnäs.
Finhacka och blanda alla kryddor och örter, pressad vitlök och citronsaft. Om du vill kan du även blanda i en liten skvätt soja
Krydda fisken rikligt genom att vända den i kryddblandningen
Stek i mycket smör.
Servera genast
Senaste kommentarer