- Om naturliga blodtryckssänkare
https://4health.se/naturliga-blodtryckssankare - Om transfett och härdat fett
https://4health.se/transfett-och-hardat-fett - Om Becel flytande margarin
https://4health.se/becel-%e2%80%93-hardat-fett-inte-delvis-hardat - Om att kolesterol är ofarligt
https://4health.se/mer-bevis-pa-kolesterolets-ofarlighet - Om mat- och miljötänk i USA
https://4health.se/usa-mat-miljo
Alla inlägg och poddavsnitt
2:a i Ultraman-WM utan kolhydratladdning
Jonas Colting är en av de idrottsmän som äter lågkolhydratkost. Han har många titlar i bagaget och i dagarna slutade han även 2:a i Ultraman World Championships.
För er som känner till Ironman, en tävling med 3,86km simning, 42,2km löpning och 180km på cykel, så är Ultraman ungefär dubbla Ironman-distanserna. Att Colting tillhör världseliten på lågkolhydratkost säger ganska mycket. Noteras ska dock att Colting tränar på låkolhydratkost, men i samband med så extrem tävling äter han mer kolhydrater.
Grattis till Jonas Colting!
Här kan du läsa om Ultraman på wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraman_(endurance_challenge)
Här kan du läsa mer om Jonas Coltings Ultraman-tävling http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen
Stress kan ge hjärnskador
I en ny doktorsavhandling har personer som diagnostiserats med utmattningssyndrom (ofta pga långvarig stress med symtom som onormal trötthet, sömnstörning, värk, mag- och tarmproblem och brist på energi) undersökts med magnetröntgen. Man har tittat på hjärnan och jämfört med två kontrollgrupper, en med helt friska människor och en grupp med deprimerade personer. Den stressade gruppen med utmattningssyndrom skiljde sig från båda kontrollgrupperna genom funktionsnedsättning på två områden i frontalloben. Där regleras saker som förmåga till långsiktig planering och uppmärksamhet.
Det är psykologen Agneta Sandström som ligger bakom doktorsavhandlingen. Hennes åsikt är att arbetsgivare ska ha en mer hjärnergonomisk inställning och ta bort öppna kontorslandskap, inglasade mötesrum och annat som ger hjärnan för mycket stimuli och därmed stressar och skadar hjärnan.
Hon beskriver också att de som drabbas av utmattningssyndrom ofta är ambitiösa personer med högre intelligens än genomsnittet. Här kan du läsa mer: http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning//utmattningssyndrom-ger-matbara-forandringar-i-hjarnan.cid143504
Hur onaturlig är din frukost?
Mats-Eric Nilsson, som du även hittar under Lästips, har skrivit en bra krönika i SvD om hotellfrukostar. Citerar:
…”Inte på mångfalden förstås. Mindre än hälften skulle vara mer än nog. Men äggröran görs vanligtvis på färdigmix, brödet är fabriksbakat, den färskpressade juicen upp till ett år gammal, skinkan industriprocessad och – liksom övriga pålägg – späckad med E-nummer.”
http://www.svd.se/mathalsa/matkultur/langvaga-hotellfrukost_5659765.svd
Gastric bypass är vansinnigt
Jag kommer att skriva mer om ämnet där jag anser att rätt kostråd och information är änden man borde börja i. Inte med livsfarliga operationer som “bara” leder till näringsbrister i bästa fall och i värsta fall kan innebära direkt livsfara. Dessutom – vad kommer att hända med dessa personer som kopplat bort delar av mag- och tarmsystemet och har otillräckligt upptag om 20 år? Även om det inte blir mer om ämnet nu så skriver jag detta eftersom jag hittade en artikel här om hur det kan gå:
http://www.expressen.se/halsa/1.2230622/eva-holl-pa-att-do-efter-fetmaoperation
Senaste kommentarer