Läkaren Ralf Sundberg har skrivit en bra och läsvärd debattartikel om kolesterol i läkartidningen http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14567
Tidigare inlägg om kolesterol på 4Health hittar du här https://4health.se/kolesterol
God väg till hälsa
Lär dig hur kroppen fungerar och påverka rätt processer i din kropp
[Läs mer...]
Läkaren Ralf Sundberg har skrivit en bra och läsvärd debattartikel om kolesterol i läkartidningen http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14567
Tidigare inlägg om kolesterol på 4Health hittar du här https://4health.se/kolesterol
Många är medvetna om kopplingen mellan migrän och stress, för lite sömn, PMS etc. Färre vet att det ofta finns en koppling även till kosten.
Signalsubstansen serotonin är ett belöningshormon som får oss att må bra tex då vi äter mat som är blodsockerhöjande (detta har evolutionen sett till för att säkerställa att vi får i oss energi). En hög serotoninnivå ger trängre blodkärl och om dessa sedan utvidgas snabbt kan det ge migrän. Man ska därför undvika ett svängigt blodsocker, dvs ersätt snabba kolhydrater med fett och protein.
Omega3 hjälper också många, vilket kan beror på att det gör blodet mer lättflytande och även är vidgande för blodkärlen. Tvärtemot kan en dålig fettsyrabalans och ett högt intag av transfetter ge problem.
Överkänslighet kan också ge migränanfall. Detta är vanligt tex för vissa tillsatser, såsom glutamat, samt för mjölkprodukter. Biogena aminer är andra ämnen som det är vanligt att man är överkänslig mot. Biogena aminer finns bl.a. i choklad, vin, whiskey, öl, vissa ostar och salami samt i citrusfrukter.
För vissa med migränbesvär kan koffeinets sammandragande effekt på blodkärlen hjälpa.
Tillskott av magnesium kan hjälpa om man har brist på det. Magnesium behövs nämligen bl.a. för musklernas förmåga till avslappning.
Det är väldigt individuellt vad som fungerar för olika personer. Vill du ha hjälp får du gärna kontakta mig så bokar vi in rådgivning där vi ser över både mat och andra levnadsvanor för att hitta saker som du kan påverka, och kost som fungerar för dig.
Buljong är ett av de livsmedel som jag i det längsta försöker undvika. Kanske räcker det med att titta på innehållsförteckningen på fotot för att inse detta.
Om jag plockar ut de två ingredienser jag tycker är värst:
Smakförstärkare E621, dvs glutamat. Förutom att det hos många ger biverkningar som magont, illamående, huvudvärk så stimulerar det också aptiten och påverkar insulinutsöndringen. Det är välkänt i forskarkretsar att man ska ge försöksråttor och -möss glutamat för att få dem att bli tjocka. Normalt blir inte råttor och möss feta, men glutamat påverkar bukspottkörteln som ökar insulinproduktionen, och hjärnan som ökar aptiten.
Den andra är det härdade fettet. Härdar fett gör man för att öka hållbarhet och ändra konsistensen. Problemet är att förändringen av fettet gör att det inte passar in i kroppen, utan stör kroppens normala processer.
Man kan köpa buljong som är fri från både glutamat och härdat fett i ekologiska respektive hälsokostbutiker. Andra tips är också att öka på naturliga smakförhöjare i din matlagning såsom vitlök, örten libbsticka och andra färska smakrika örter.
Kokosfett kan gynna viktnedgång. Det är rikt på meddellånga fettsyror. Laurinsyra i kokos består av 12 kolatomer i rad, vilket är kortare än många andra vanliga mättade fettsyror. De som tex finns rikligt i smör har 16 respektive 18 kolatomer i rad. De meddellånga fettsyrornas gynnande av viktnedgång beror delvis på att de mättar bättre än de längre. Man har också visat i studier att de ökar förbränningen. Kokosfettets meddellånga fettsyror kan du läsa mer om här http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/132/3/329
Kokosfettet tros dessutom ha andra hälsobefrämjande effekter, såsom att bekämpa virus.
Mina tips: Använd gärna kokosfett för stekning. Det är mättat och förstörs därför inte av värme till skillnad från oljor. Köp gärna fint ekologiskt kokosfett från hälsokosten för matlagningen. För dig som vill undvika kemikalier – använd kokosfett istället för hudkräm. Det har man gjort i de tropiska delarna av världen sedan urminnes tider.
Nu blir City Gross attackerat eftersom man erbjuder mat som inte är genmodifierad.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/city-gross-sprider-villfarelser_5432365.svd
Jag väljer själv helst mat som inte är genmodifierad och är tacksam över att det finns kedjor som erbjuder detta. Väljer man genmodifierat riskerar man att få mat som är modifierad för att växa snabbt, bekostat av ett sämre näringsinnehåll.
I artikeln fokuserar man på miljöaspekten och det resurssnåla jordbruket som kan möjliggöras – framför allt av soja. Men sojaprodukter är inget vi människor är anpassade till att äta (och inte heller djuren vi äter). Många sojaprodukter framställs genom tillsatser av kemikalier, bl.a. för att extrahera sojaprotein. Så undvik sojaprodukter! Miljön gynnas bättre av satsningar på kretsloppsanpassat jordbruk där djuren får beta gräs. (Och glöm för all del inte bort hur man minimerar resursslöseri/ sopor genom att undvika att vara fettskrämd, dvs släng inte fettet på din köttbit)
I detta podcastregister kan du se En översikt av samtliga podcastavsnitt med beskrivningar av avsnitten i datumordning, nyast först. Informationen kommer direkt från … [Läs mer...] about PODCAST-REGISTER
Senaste kommentarer