Nu hittar du en länk till Referenser under Om 4Health i menyraden. Där berättar kunder vad de tycker om 4Health. Du kan också kontakta oss om du vill prata med någon som fått kostrådgivning eller gått en kurs hos oss. Se vidare under https://4health.se/referenser
Alla inlägg och poddavsnitt
Stevia istället för socker?
Vad är stevia?
Stevia är en ört som länge använts i Sydamerika. Växterna innehåller glykosider som är upp till 300 gånger sötare än socker, och den används därför som sötningsmedel. Den är tillåten i Japan, Australien, Nya Zeeland, Brasilien, Frankrike Schweiz, USA och Mexico. På senare tid har den blivit allt vanligare i Europa, men det har varit svårt att få den godkänd, mycket pga. den sockertunga livsmedelsindustrins inflytande. Nu har dock Coca cola sötning med stevia på gång under varumärket Rebiana, och USA har godkänt örten för vissa sorters användning. Trots att den inte är godkänd överallt, går det att få tag på den online. Då i form av ett vitt pulver.
Fördelarna är att det är ett naturligt sötningsmedel som länge använts både i Sydamerika, och även i Japan de senaste 30 åren. Det påverkar inte blodsocker och insulin så som socker. Dock är det trots detta svårt att förutspå eventuella biverkningar eftersom den traditionellt använts i små mängder som en naturlig ört, inte i massindustri för att söta läsk mm. Jag skulle ändå tro att det är ett bättre val än aspartam och dylikt.
Jag har själv testat stevia och skulle kunna tänka mig att använda det sällan och i små mängder när konsistens inte har betydelse. Eftersom man använder så små mängder är det svårt att ersätta socker t.ex. vid bakning.
Studie på antiinflammatoriska livsmedel
En ny studie har gjorts i Lund på hur antiinflammatoriska livsmedel kan minska risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdom samt förbättra minnesfunktioner.
Upplägg: 44 friska överviktiga personer i åldern 50 -75 år fick under fyra veckor äta en specialkomponerade ”portföljkost”, respektive en referenskost.
I testkosten ingick en portfölj av olika livsmedelskoncept med förväntade gynnsamma effekter på riskfaktorer – livsmedel som på olika sätt kan tänkas dämpa den låggradiga inflammation som är en nyckelfaktor i utvecklingen av metabolt syndrom
Man valde då tex antioxidanter, låg-GI livsmedel, fullkornsprodukter och probiotika. I testportföljen ingick bl a livsmedel med långsamma kolhydrater, viskösa kostfiber, fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel och vinäger.
Mina kommentarer till upplägget: Instämmer i det mesta, dock finns en viss övertro till fibrer, och ofta felaktigt till hårda fullkornsfibrer. Denna fibertro kommer historiskt mycket från att man misslyckades med att minska sjukdomar ”trots” att folk började äta mindre fett och då skyllde på för lite fibrer. Jag hade dessutom hellre skurit bort mycket kolhydrater, istället för att välja långsamma. Är positiv till valda livsmedel, men skeptisk till sojaprotein som ofta innehåller rester från extraheringen (bensin tex) samt inte är särskilt naturlig kost.
Liten grupp/ studie.
Resultat: Studien visade sig ge dämpning på inflammationsmarkörer och riskmarkörer i det metabola syndromet. Samtidigt förbättrades den kognitiva förmågan (minnet). Det farliga kolesterolet sänktes med 33 procent, blodfetter med 14 procent, blodtrycket med åtta procent samt en riskfaktor för blodpropp med 26 %.
Övriga kommentarer och tillägg från mig: Det metabola syndromet är insulinrelaterade symtom och sjukdomar såsom övervikt, blodfettsrubbningar och diabetes.
Observera att ”det farliga kolesterolet” inte är farligt, men dock en riskfaktor i vissa befolkningsgrupper eftersom det närvarar och lagar där skada/ inflammation har uppstått
Länkar till mer information om studien på svenska respektive engelska:
Hälsohelg – kurs på Österlen
Är ni ca 4-6 personer som vill spendera en helg tillsammans och lära er om kost- och hälsa?
Gör detta i vackra fiskebyn Kåseberga en helg som passar er!
(Som alltid kan ni använda ert friskvårdsbidrag hos 4Health)
Helgens upplägg:
Utbildningen pågår lördag kl 13-18 (inklusive hälsosamt mellanmål) samt söndag kl 10-15 (inklusive hälsosam lunch)
Spendera lördag förmiddag och/eller söndag morgon och eftermiddag vid havet, Ales Stenar eller någon annan av Österlens många sevärdheter. Eller varför inte passa på att surfa på ett av Sveriges bästa surfing-stränder?
Kursen är en intensiv variant av 4health 6-gångers kurs “Lev, Ät, Njut dig smal och frisk” och innehåller bl.a.:
- Vad är du designad för att äta?
- Vad ska du äta och hur ser din optimala tallrik ut?
- Fettförbränna istället för att lagra?
- Fett och Kolesterol, är det farligt?
- Vitaminer, Mineraler och Antioxidanter
– hur påverkar det din hälsa och vikt? - Ohälsa i vardagen: problemmage, energilöshet, humörsvängningar, dåligt immunförsvar etc.
– hur undviker du det? - Om Stress, Träning, Sömn mm
– vilka faktorer påverkar din hälsa och vikt mer än kosten?
Boka: boka@4health.se
Pris: 1995kr per person (inklusive undervisning, mellanmål och lunch, exkl. boende).
Kontakta 4health om ni vill ha prisuppgift för en helg inklusive boende på B&B
Mer information: https://4health.se/kursinformation eller kontakta oss
Återigen – ingen fara med mättat fett eller kolesterol
Ett finskt tv-program där Uffe Ravnskov medverkar betonar nu också att
“It is an inconvenient fact that there is no hard evidence linking animal fats to cardiovascular disease”
“During the past decade, numerous studies from Sweden, Norway, Britain and the U.S. have said the same thing: there is no evidence of the dangers of animal fats to blood vessels and the heart.”
eller mer specifikt att:
a) det finns inte någon visad koppling mellan intag av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom
b) kolesterolsänkande mediciners verkan på hjärt-kärlsjukdom beror inte på den kolesterolsänkande effekten, utan troligen på andra effekter
c) det finns (i många befolkningsgrupper) inte någon koppling mellan kolesterolnivåer och hjärt- och kärlsjukdom
d) stress påverkar sannolikt kolesterolnivåer mer än kost
e) rökning påverkar förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar mycket
Läs tv-programmets transcript här http://ohjelmat.yle.fi/mot/arkisto/mot_rasvainen_kupla/transcript_english
Senaste kommentarer