Barry Groves höll en presentation om vårt behov av animalisk kost och fett. Jag har sammanfattat huvudargumenten här och ett videoklipp (drygt 30 min) av hans föredrag på engelska finns längst ner. Fråga gärna i kommentarerna om det är något i klippet som ni inte förstår – ett engelskt faktaord tex. Skriv gärna ungefär när i klippet det är.
Några av Barry Groves argument:
- Att det är självklart att djuren ska ha den kost de är utvecklade för att äta och alla djur av samma art äter samma kost – det samma bör gälla för människor
- Att alla däggdjur, inte bara våra jämlikar rovdjuren, får i sig uppemot 70% fett. Växtätarna genom en jäsningsprocess i mag-/tarmsystemet. Gorillor tex. gör om fibrer till kortkedjade fettsyror (mättade fetter)
- Att vi i arkeologiska fynd inte hittar frön el dyl i mänsklig avföring, men massor med äggskal, fjädrar och djurrester
- Hjärnans behov av långkedjade fettsyror (Annas kommentar: såsom de essentiella Omega3-fettsyrorna EPA och DHA) som bara finns i animalisk kost
- Vår hjärnas utveckling, som framförallt skett under istiden då vi ökade konsumtionen av animalisk energität kost
- Vår lilla matsmältningsapparat i jämförelse med de djur som anpassats för vegetabilisk kost (Annas kommentar: Människans matsmältningsapparat är väldigt lik vargens)
- Befolkningar som äter kost med högt fettinnehåll är friskast
- Missuppfattningen att medelhavsdieten skulle vara nyttig pga olivolja och grönsaker. Det är den feta fisken och andra animaliska källor som gör den nyttig
- Korrelationen mellan minskad animalisk föda och sjukdomsutvecklingen det senaste seklet
- Groves pratar också om de manipulerade grafer som missvisande sa att i länder där man åt mer fett hade man mer hjärtkärlsjukdom (Annas kommentar: Ancel Keys’ grafer/studier som senare underkänts då han uteslöt viktig data. På detta bygger dessutom mycket av våra kostråd). Groves visar en ny karta som speglar att de länder som äter mest fett har minst hjärtsjukdomar
- Att våra husdjur utvecklat människans välfärdssjukdomar genom att få artfrämmande kost (Annas kommentar: så är även fallet med karies, dvs. våra husdjur får karies pga tex den kolhydratinnehållande föda vi ger våra hundar)
- Studien som analyserade hjärnan vs. vitamin B12 (Annas kommentar: Vitamin B12 får man i sig via animalisk föda, en vanlig brist hos vegetarianer). Vid starten av studien kunde man se att den minsta hjärnan bland de deltagare i studien som åt kött var ändå större än den största hjärnan bland de personer som var vegetarianer. 5 år senare kunde man se att hos dem som haft B12-brist hade hjärnan krympt! Med så mycket som 5%.
Tycker man detta är intressant vill jag även rekommendera en läsvärd bok ”Rädda Vår Mat”, du hittar den under lästips.
Volymen i klippet är lite låg, så höj. Det finns en knapp för full screen – om man drar musen över videorutan ser man den. Mer av Barry Groves här http://www.second-opinions.co.uk/
Senaste kommentarer