Här kommer recept från min vän Anna (@rawfoodmamma) som jag utlovade när jag skrev om noriwraps
En salt, smakförhöjande tamaridipp gör du genom att blanda:
Tamari (glutenfri japansk sojasås)
Ingefära
Chilliflakes
Sesamfrö
God väg till hälsa
Lär dig hur kroppen fungerar och påverka rätt processer i din kropp
[Läs mer...]
Här kommer recept från min vän Anna (@rawfoodmamma) som jag utlovade när jag skrev om noriwraps
En salt, smakförhöjande tamaridipp gör du genom att blanda:
Tamari (glutenfri japansk sojasås)
Ingefära
Chilliflakes
Sesamfrö
Enligt en ny metaanalys så konstaterar man att slumpmässiga kosttillskott inte förbättrar din hälsa.
De förebygger inte allvarliga sjukdomar och förlänger inte livet enligt översiktsstudierna.
Det är en ny stor studie där forskarna har analyserat 179 tidigare studier som publicerats 2012 till och med 2017.
Deras studie visade väldigt låg nytta eller ej signifikanta resultat för vissa preparat, de flesta preparat visade ingen effekt, medan vissa tillskott ökade risken (antioxidantblandningar).
Kosttillskott i form av D-vitamin, C-vitamin, kalcium, selen, betakaroten eller multivitamin gör varken nytta eller skada, enligt studien. De visade sig inte ha någon inverkan alls på risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller att dö i förtid. Man konstaterar dock att det finns grupper i samhället där det finns belägg för att kosten inte alltid räcker till och att kosttillskott då kan vara nödvändigt, såsom D-vitamin till spädbarn, folsyra till den som kan tänkas bli gravid och B12 till vegetarianer.
När det gäller kosttillskott med höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler kan det till och med kan vara skadligt, om inte brist konstaterats. Höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler kan bland annat störa upptaget av andra näringsämnen och rubba balansen så att man riskerar att få brist på andra näringsämnen istället.
Personligen säger jag testa! Test, don’t guess. Att börja med ett Näringsstatus/ organix är en bra start! Men tillskott som tex D-vitamin på vintern, omega-3 de dagar man inte äter fisk, och ett tillskott av selen, är något de flesta som bor i Sverige kan ta utan att testa. Jag ska också tillägga att det finns vissa antioxidantpreparat som har massor med fina studier och visar mycket bra effekt. Tex pycnogenol som du ser på bilden. Och att studiens resultat såklart beror på innehåll och kvalitet i de preparat som använts i studierna. Huvudbudskapet är att testa, inte gissa; samt att välja kosttillskott med omsorg – bra kvalitet och märken som innehåller rätt former av vitaminer, mineraler etc för ändamålet.
“Their systematic reviews and meta-analyses showed generally moderate- or low-quality evidence for preventive benefits (folic acid for total cardiovascular disease, folic acid and B-vitamins for stroke), no effect (multivitamins, vitamins C, D, β-carotene, calcium, and selenium), or increased risk (antioxidant mixtures and niacin [with a statin] for all-cause mortality). Conclusive evidence for the benefit of any supplement across all dietary backgrounds (including deficiency and sufficiency) was not demonstrated; therefore, any benefits seen must be balanced against possible risks.”
Mer via taggen tillskott https://4health.se/tag/tillskott
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718345601
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vitamintillskott-forbattrar-inte-din-halsa
Om 27 år kommer mer än var femte människa i världen att vara fet, och mer än halva USA:s befolkning, enligt en ny rapport.
Om trenden håller i sig kommer 22 procent av jordens befolkning att vara fet år 2045, enligt studien, jämfört med 14 procent 2017. I USA uppskattar forskarna att fetman kommer att öka från 39 procent av befolkningen 2017 till mer än hälften av befolkningen – 55 procent 2045, och diabetes från 14 till 18 procent. I Storbritannien tros fetman öka från 32 till 48 procent, och antalet diabetessjuka från 10,2 till 12,6 procent.
Kostnaderna för ländernas sjukvård kommer att bli enorma. Var åttonde kommer att ha typ 2-diabetes, jämfört med var elfte 2017, enligt studien som presenteras vid den europeiska fetmakongressen i Wien.
Tragiskt, men vi får helt enkelt hoppas att fler hittar hit och till podcasten 🙂
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fetman-vantas-oka-dramatiskt/
Här kommer en härligt somrig efterrätt som också passar som mellanmål
Till 4-8 portioner behöver du:
Hacka myntbladen grovt
Blanda myntan med saft från en citron och 2 droppar stevia eller motsvarande (tex 1/2 msk honung) i en stor skål. Riv eventuellt ner lite citronskal
Dela jordgubbar i halvor/bitar och vänd ner dem i skålen
Tillsätt en skvätt citronsaft och ett par droppar stevia även till kokosgrädden och vispa sen kokosgrädden med elvisp. Bäst blir detta om allt är kallt, dvs om du först kyler kokosgrädden i kylskåp och förvarar skålen du ska vispa i, i frysen, en stund innan
Servera de marinerade bären med kokosgrädden
Podcasten
Mest nedladdat under maj månad var avsnitt 185 om att bromsa åldrande, men det senaste avsnittet, 188 om magsyra, är på god väg att komma ikapp. Populära var också avsnitten med Markus Greus som vanligt – avsnitt 186 och 187
I detta podcastregister kan du se En översikt av samtliga podcastavsnitt med beskrivningar av avsnitten i datumordning, nyast först. Informationen kommer direkt från … [Läs mer...] about PODCAST-REGISTER
Senaste kommentarer