Välj i menyerna för att ta del av erbjudanden, priser och information!
Hälsotipsen publiceras regelbundet i bloggen nedan
Nere till höger på sidan kan du välja hälsotips efter kategori, söka på sidan och hitta länkar för att följa oss via email, på facebook eller twitter
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag hos oss?!
Alla inlägg och poddavsnitt
Somriga mattips
Det finns ingen enklare årstid att än sommaren för att snabbt slänga ihop en nyttig måltid.
Gör en lunch eller picknik med rökt fisk, t.ex. makrill eller lax, gräddfil och en sallad.
Grilla kött, halloumiost och grönsaker. Servera med vitlökssmör, en hemmagjord aioli, gräddsås eller bara créme fraiche och eventuellt en sallad. Välj gärna naturbeteskött, dvs. kött från djur som fått sin naturliga kost och därför är både nyttigare och godare. Naturbeteskött har bl.a. en bättre fettsammansättning och är ofta mörare. Här i Skåne har vi t.ex. märkningen Skånskt Naturbeteskött som du hittar i utvalda butiker.
Gör en efterrätt på grädde med bär och strö kokosflingor över.
Läsk och fosfor
Även om fosfor är ett viktigt mineral, så är det lätt att få i sig för mycket med modern kost. I bl.a. läsk används fosforsyra som konserverings- och surhetsreglerande medel.
Ett för högt intag av fosfor hindrar upptag av andra mineraler såsom kalcium, järn och magnesium. Eftersom både magnesium och kalcium är viktiga mineral för att förhindra nedbrytning av skelettet kan en kost med för mycket fosfor leda till benskörhet.
Förutom som tillsats i olika livsmedel förekommer fosfor naturligt bl.a. i kött
Myten om fasta och pulverdieter
För det första har vi ca 1,5 kg goda bakterier i tarmen, som vi behöver för att må bra. Fastekurer tar kål på dessa och det kan ta ett helt år att få tillbaka bakteriekulturen i tarmen.
Det som händer när vi fastar och som gör att många mår bra och får en kick av det (tillfälligt vill jag påpeka) är att hjärnanskickar ut signaler som gör oss pigga för att vi ska orka ge oss ut och leta mat. Smärta och ångest blockeras och vi får mycket energi, dvs det “sista dödsrycket” som en kick för att överleva.
Fasta eller pulverdieter för att gå ner i vikt då? Givetvis fungerar det relativt bra kortsiktigt. Men dels är det dryga kilot tarmbakterier plus muskler som försvinner. Pga det låga energiinnehållet och den snabba genomströmningen, som gör att kroppen inte hinner ta upp näringsämnena, blir kroppen också inställd på svält. Den håller så hårt den kan i reserverna och så fort kroppen får tillgång på näring och energi igen så suger den åt sig det och håller kvar det. Vikten kommer tillbaka senare, den lägger kroppen på sig under en längre period. Fastar eller bantar man ofta på detta sätt förstör man dessutom aptitregleringen och mättnadssignalerna till det sämre. Man får en hormonell obalans och nedbrytande stresshormoner utsöndras. Den perfekta kuren för jojobantning alltså!
Kolhydrater
Vi är inte gjorda för att äta den mängd kolhydrater vi får i oss idag. Vad tyder på det? Jo, allt från karies till evolutionen och välfärdssjukdomar.
Till att börja med har vi vårt matsmältningssystem. Vi har en liten magsäck anpassad efter energität mat (fett tex) och en kort tjocktarm som inte är anpassad till en för stor mängd vegetabilier (säd tex).
Sedan har vi kroppens alla processer och hormoner. Exempelvis hjärnans mättnadssignaler som stimuleras av fett och protein, samt det faktum att vi har en enda mekanism som sänker blodsockret när vi får i oss för mycket kolhydrater (hormonet insulin), men många mekanismer som kan höja blodsockret om vi är utan kolhydrater.
Från arkeologiska fynd kan vi även se att vi innan jordbrukets intåg inte hade karies.
Lightprodukternas intåg för 30 år sen innebar mindre fett i utbyte mot kolhydratrika tillsatser. Explosionen av diabetes typ 2 sedan dess vittnar starkt om effekterna av denna förändring.
Under 5 miljoner år har människor och människoliknande varelser levt som jägare/ samlare, men bara en tusendel av denna tid har vi levt som jordbrukare. Vi är gjorda för kolhydrater i den mängd som vi får i oss via grönsaker, nötter etc. Vi är inte gjorda för pasta, mjöl och polerat ris.
Senaste kommentarer